Nina Táborská Kultúra

Klarisky dostanú novú fasádu

V spojitosti s prípravou na predsedníctvo SR v Rade EÚ sa mesto pustilo aj do opráv fasády kostola Klarisiek.

Ilustračný obrázok k článku Klarisky dostanú novú fasádu
Zdroj: TASR

Jedna z bratislavských dominánt – kláštorný kostol Klarisiek, dostane novú fasádu. Opravné práce realizuje mesto už od minulého týždňa. Jedná sa o uličnú fasádu na Farskej ulici a dvorovú fasádu kostola prístupnú z dvora komplexu Univerzitnej knižnice. Mesto opravu financuje z dotácie od vlády, ktorá bola na tento účel vyčlenená v spojitosti s prípravou na predsedníctvo SR v Rade EÚ.

„Tento objekt si skutočne zaslúži viac pozornosti, preto ma teší, že sme začali s prácami na obnove fasády. Je to totiž dôležitá dominanta Bratislavy, ktorá patrí k jedným z najstarších a najvýznamnejším architektonických diel a využíva sa na viaceré účely aj dnes – ako galerijný priestor, výstavné priestory, či aj ako koncertná sieň,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Fasády jednoloďového gotického kláštorného kostola pozostávajú z kamenných architektonických článkov, omietok, drevených dvojkrídlových vstupných dverí, vitrážových okien opatrených kovovými sieťami, klampiarskych medených prvkov, na ktorých sa prevádzajú udržiavacie práce.

V súčasnosti pokračujú práce na čistení kamenných prvkov ríms a pilierov. Zároveň sa začalo s otĺkaním omietok, vysekaním, vyškriabaním a vyčistením škár muriva.

Práce majú byť ukončené do polovice júla, realizujú sa pod dozorom mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy a Krajského pamiatkového úradu Bratislava. Celý objekt prevádzkuje mestská organizácia Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Kostoly a veže Bratislavy ako ich neuvidíte

Oprava kostola
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM