Nina Táborská Rôzne

Kladivká, označovače či hasiace prístroje. Aj to kradnú ľudia v prostriedkoch MHD. Čo tým spôsobujú?

Rôzne formy vandalizmu sú v bratislavskej MHD bohužiaľ bežné. Stretnúť sa s nimi môže azda každý, kto denne cestuje mestskou hromadnou dopravou. Ročne vandali Dopravnému podniku Bratislava spôsobujú viac ako 150-tisícové škody. Navyše, vandalizmus má za posledné roky rastúcu tendenciu.

Ilustračný obrázok k článku Kladivká, označovače či hasiace prístroje. Aj to kradnú ľudia v prostriedkoch MHD. Čo tým spôsobujú?
Zdroj: Dnes24.sk

Ročne Dopravný podnik Bratislava minie na opravy zničených vozidiel po vandaloch vyše 150-tisíc eur. Vandali si pritom nevyberajú. Bohužiaľ, už stihli poškodiť aj nové vozidlá. Posledne vzali do parády sklíčko na kamere aj označovač lístkov.

„Najčastejšie sa stretávame z poškodenými sedadlami, označovačmi cestovných lístkov, ktoré dokonca aj kradnú, znehodnocujú alebo odcudzujú hasiace prístroje a z vozidiel tiež miznú kladivká určené na núdzové rozbitie okna slúžiaceho ako únikový východ,“ povedala pre Bratislava24.sk Adriana Volfová.

Podľa jej slov je časté tiež rozbíjanie okien, dverí a spätných zrkadiel, rozrezávanie sedadiel a čarbanie či škriabanie všade po vozidlách.

„Objavil sa aj prípad, keď výtržník hodil kameň do okna idúceho autobusu, čo sa našťastie obišlo bez zranených cestujúcich. Časté sú tiež grafity, ktoré je veľmi náročné odstrániť,“ doplnila Volfová.

V prípade, že sa podarí zadržať výtržníka pri čine, na miesto je privolaná polícia a dispečing DPB. „Pracovníci odboru likvidácie škôd a poistných udalostí spíšu protokol a odhadne sa predbežná škoda na vozidle. Dotyčnú osobu v zmysle zákona na mieste vypočuje privolaná polícia,“ vysvetlila hovorkyňa.

Najväčší problém však je vandalov prichytiť priamo pri čine. Preto DPB vyzýva cestujúcich, ak sú svedkami páchania vandalizmu, aby okamžite kontaktovali buď dispečing DPB alebo priamo políciu. Obrátiť sa tiež môžete na vodiča.

„Vozidlá od grafitov čistia naši zamestnanci špeciálnymi chemickými prípravkami, ktoré zvládnu vyčistiť 90 percent grafitov. Najnovšie však používajú vandali špeciálne čierne fixky, ktoré idú dole ťažko, ba dokonca v niektorých prípadoch, podľa percentuálnej plochy znečistenia, vôbec,“ vysvetlila Adriana Volfová.

Prečítajte si tiež: Sú podľa vás vozidlá MHD špinavé? Zistili sme, ako často sa čistia

Nový vozidlový park je vybavený nielen vnútorným, ale aj vonkajším kamerovým systémom, a tak by sa vandalizmus mohol eliminovať. Podľa hovorkyne DPB sa vyskytli aj také prípady, kedy podnik pri šetrení udalosti poskytol polícii aj kamerový záznam.

Bohužiaľ, skutočnosť je zatiaľ taká, že vandalizmus má za posledné obdobie skôr rastúcu alebo klesajúcu tendenciu.„Žiaľ, ľudia si neuvedomujú, že verejná doprava slúži všetkým a niektorí zámerne devastujú nielen vozidlá, ale aj zastávky,“ uviedla na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM