Adriana Banásová Kultúra

Kino Lumiére ponúkne divákom skvosty súčasnej ruskej kinematografie

Súčasnú ruskú kinematografiu predstaví prehliadka Dni ruského filmu, ktorú otvoria v pondelok 1. júna o 18.00 v bratislavskom Kine Lumiére.

Ilustračný obrázok k článku Kino Lumiére ponúkne divákom skvosty súčasnej ruskej kinematografie
Zdroj: TASR

„Počas siedmich dní divákom ponúkne sedem filmov z obdobia posledných dvoch rokov, ktoré sú obrazom, ako dnes ruskí tvorcovia pristupujú k vlastným dejinám a reflektujú súčasnú spoločnosť,“ informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Podujatie sa koná pri príležitosti 70. výročia konca 2. svetovej vojny za účasti tvorcov viacerých filmov.

Tematika vojny

Prehliadku otvorí vojnová dráma režiséra Kirilla Beleviča Jednotka (2015). Film sa odohráva v roku 1944 počas bojov vo východnom Poľsku. Táto adaptácia autobiografickej novely Alexandra Nikolajeva Sme všetci, nepočítajúc deti zobrazuje zložitosť situácie, v ktorej je treba chrániť vojensky strategicky významný most, no zároveň neublížiť deťom žijúcim v jeho okolí. Na uvedení filmu sa zúčastní režisér a herecký predstaviteľ Ilja Korobko.

Vojnovou tematikou sa zaoberá aj Batalión (2015) režiséra Dmitrija Meschijeva. Odohráva sa v období 1. svetovej vojny a hovorí o odvahe 200-členného ženského „bataliónu smrti“. Za úlohu má zvýšiť bojového ducha v ruskom vojsku, v ktorom podobne ako v celej krajine vládne chaos a anarchia.

Spoločenskou situáciou v krajine sa zaoberá psychologická dráma známeho ruského režiséra a herca Stanislava Govoruchina Víkend (2014). Jej hlavným hrdinom je finančný riaditeľ veľkej korporácie, ktorý sa rozhodne zabiť audítora, aby zabránil odhaleniu finančnej aféry, do ktorej je zapletený. Film o korupcii, podvodoch, pomste, ale aj nepotrestaní vinníkov uvedie producentka Leonella Ebel.

Diváci si budú môcť pozrieť i zatiaľ posledný film režiséra Andreja Končalovského Biele noci poštára Alexeja Triapicyna (2014). Na pomedzí dokumentárneho a hraného rozprávania, v monumentálnej kráse ruského severu a prostredníctvom miestnych nehercov reflektuje stále aktuálnu dilemu voľby žiť na dedine alebo v meste.

Humor vo filme

Vo výbere nechýbajú filmy zo súčasného Ruska v komediálnom žánri. Tragikomédia Hviezda (2014) v réžii Anny Melikian rozpráva o dvoch ženách a ich snoch o šťastí a slobode v čase diktátu krásy i potrebe spoločenského statusu. Film uvedie režisérka spolu s herečkou Tinou Dalakišvili, predstaviteľkou nekonečnej optimistky Máše, ktorá sa túži stať hviezdou.

V programe je aj kulinárska komédia Kuchyňa v Paríži (2014) režiséra Dmitrija Diačenka o personáli luxusnej moskovskej reštaurácie Claude Monet, v ktorej sa má v deň plánovanej svadby mladého páru uskutočniť tiež stretnutie ruského a francúzskeho prezidenta, pričom obe udalosti sa skončia fiaskom a presunom reštaurácie do Paríža.

Prehliadku uzavrie film Hriešnik (2014) v réžii Dmitrija Konstantinova, dráma o mladom mužovi, ktorému v detstve zabili matku a on sa na 20. výročie jej smrti rozhodne stretnúť so všetkými blízkymi, aby pochopil svoju minulosť i prítomnosť.

Všetky filmy uvedú v originálnom jazyku so slovenskými elektronickými titulkami. Prehliadka potrvá do 7. júna.

Dni ruského filmu sa konajú na základe Programu spolupráce medzi Ministerstvom kultúry SR a Ministerstvom kultúry Ruskej federácie na roky 2013–2017. Organizátormi sú MK RF, filmová spoločnosť Noy a Ruské centrum vedy a kultúry v Bratislave. Zo slovenskej strany prehliadku organizuje SFÚ z poverenia MK SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM