Tomáš Stupavský Kultúra

Kino Lumiére oslávi svoje štvrté výročie Narodeninovým výpraskom

Bratislavské Kino Lumiére si v sobotu 5. septembra pripomenie štvrté výročie svojho znovuotvorenia. Pri tejto príležitosti pod názvom Narodeninový výprask! pripravilo pre svojich návštevníkov predpremiéru kultového filmu Klub bitkárov, ktorý vstúpi do distribúcie v putovnej prehliadke Projekt 100.

Ilustračný obrázok k článku Kino Lumiére oslávi svoje štvrté výročie Narodeninovým výpraskom
Zdroj: TASR

„Pri zakúpení jednej vstupenky na sobotnú projekciu filmu o 20.30 h získajú diváci druhú vstupenku zdarma,“ informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý kino prevádzkuje.

Film Klub bitkárov (1999) je adaptáciou rovnomenného románu Chucka Palahniuka z roku 1996. Hovorí o absolútnej strate hodnôt, anarchistických hlbinách v každom z nás a o živote v permanentnom déja vu konzumnej spoločnosti. Jeho ústredným hrdinom je mladý úspešný a zabezpečený úradník Jack, ktorý trpí nespavosťou. Osudovým sa pre neho stane stretnutie s nekonvenčným Tylerom a ich priateľstvo založené na bitke.

Spolu otvoria „klub bitkárov“ ako miesto, kde môžu mladí muži, znechutení životom, odložiť svoje starosti a riešiť problémy násilím a agresivitou. Režisér David Fincher vstúpil s týmto filmom do kín na začiatku milénia. Komplikovaná dejová skladačka s motívom dvojníka a šokujúce násilné scény, obnažené pohlavné orgány a inteligentný terorizmus na veľkom plátne zaujali už v čase vzniku a Fincherova ironická hra „na iný život“ rezonuje medzi divákmi aj po rokoch.

Film získal nomináciu na Oscara v kategórii strih zvukových efektov a nominovaný bol aj na Brit Awards v kategórii Najlepší soundtrack.

Kino Lumiére znovuotvorilo svoje kinosály v septembri 2011. Za uplynulé štyri roky jeho projekcie do konca augusta navštívilo spolu 214.129 divákov, celkovo sa uskutočnilo 7815 projekcií. Kino je súčasťou medzinárodnej siete kín Europa Cinemas. V januári 2015 získalo Cenu Europa Cinemas za najlepšiu dramaturgiu. Zároveň je aj držiteľom Ceny slovenských filmových novinárov za dramaturgiu (2013).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM