Tomáš Stupavský Kultúra

Kino Lumiére dnes znovu otvorí svoje priestory na Špitálskej

Bratislavské Kino Lumiére dnes znovu otvorí svoje priestory na Špitálskej ulici 4. Stane sa tak po ukončení čiastkovej rekonštrukcie, do ktorej vstúpilo vlani v novembri. Jej predmetom bola kompletná výmena elektrických rozvodov a klimatizácie.

Ilustračný obrázok k článku Kino Lumiére dnes znovu otvorí svoje priestory na Špitálskej
Zdroj: TASR

„Počas tejto časti rekonštrukcie sa zrealizovala nová elektroinštalácia a klimatizácia vo všetkých kinosálach a kinokabínkach i v spoločných priestoroch. Znamená to, že budeme môcť otvoriť aj dve spodné kinosály a diváci asi najviac ocenia, že všetky budú klimatizované,“ uviedol Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý kino prevádzkuje.

Podľa neho sa zlepšia podmienky najmä pri organizácii festivalov, ktoré vždy boli zaťažkávajúcou skúškou na prevádzku kina. „Táto zmena síce nie je veľmi viditeľná, ale diváci ju pocítia na zlepšení prostredia kina. Nestane sa už, že pri plnom počte divákov bude v sále vydýchaný vzduch.“

Postupné otvorenie

Sprístupnenie kinosál bude postupné. Ako prvá sa sprístupní K2, nasledovať bude K1, kinosály v suterénnych priestoroch K3 a K4 budú otvorené až v druhej polovici februára. Dramaturgia kina nadviaže na cykly z predchádzajúceho obdobia, postupne sa zvýši počet projekcií.

„Po znovuotvorení kina by sa mal počet projekcií pri plnej prevádzke pohybovať v rozmedzí od desať do 16 predstavení denne. Pripravujeme aj predstavenia pre seniorov, filmotékové predstavenia pre deti, na jar uvedieme v spolupráci so SNG prehliadku Tekuté umenie,“ spresnil Dubecký.

„Dôležitou súčasťou dramaturgie kina sú tiež edukatívne projekty ako Filmový kabinet, Filmový kabinet deťom v spolupráci s ASFK i celoročný kurátorský projekt Vlak zvaný film, v ktorom budú niektoré filmy na Slovensku uvedené po prvý raz,“ doplnil generálny riaditeľ SFÚ.

Rekonštrukcia v troch etapách

Rekonštrukcia Kina Lumiére je rozdelená do troch etáp. Prvá sa realizovala v druhej polovici roka 2013 a počas prvého štvrťroka 2014 súbežne s výstavbou digitalizačného pracoviska SFÚ v rámci projektu Digitálna audiovízia, financovaného z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom programu OPIS.

Na rekonštrukciu spoločných priestorov kina s pracoviskom Digitálnej audiovízie vyčlenilo MK SR 200-tisíc eur na výmenu rozvodov kanalizačného potrubia a rozvodov vody, vybudovala sa tiež prečerpávacia stanica odpadovej vody. Investícia do práve končiacej druhej etapy rekonštrukcie, ktorej výsledkom je kompletná výmena elektrických rozvodov a klimatizácie, predstavuje 600.000 eur. Posledná etapa by sa mala realizovať v roku 2016, jej predmetom bude zmena elevácie v kinosále K1, výmena sedadiel v troch sálach, tiež zmena vstupného interiéru.

Kino Lumiére znovuotvorili v septembri 2011, keď boli sprístupnené dve kinosály na prízemí – K1, K2. V priebehu rokov 2013 a 2014 boli postupne zdigitalizované. Vlani v apríli dalo kino do prevádzky aj tretiu kinosálu K3, zameranú na archívne filmy. Nachádza sa v suterénnych priestoroch a pod názvom Študijná sála SFÚ – Filmotéka premieta filmy prioritne z 35-milimetrových kó­pií.

„Chceme z neho vybudovať dôstojný stánok pre slovenskú kinematografiu. Po tom, ako filmári prišli o Kolibu, je Kino Lumiére, ktorého dramaturgia je postavená predovšetkým na európskom filme a pôvodnej tvorbe, jediné miesto, kde sa môžu stretávať,“ vyhlásil Peter Dubecký na margo kina, ktoré sa v roku 2015 bude uchádzať o podporu Audiovizuálneho fondu na digitalizáciu kinosál K3 a K4.

Informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

Prečítajte si tiež: Kino Lumiére ožíva. Návštevnosť za minulý rok presiahla 65-tisíc divákov

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM