Tomáš Stupavský Kultúra

Kino Lumiér pripravuje pre svojich nadšencov jedinečnú celoročnú prehliadku Vlak zvaný film

Celoročnú prehliadku Vlak zvaný film pripravilo pre svojich návštevníkov bratislavské Kino Lumiére. Pripomenie si ňou 120 rokov od prvej verejnej platenej projekcie kinematografu bratov Lumiérovcov, ktorá sa uskutočnila v parížskom Grand Café 28. decembra 1895.

Ilustračný obrázok k článku Kino Lumiér pripravuje pre svojich nadšencov jedinečnú celoročnú prehliadku Vlak zvaný film
Zdroj: TASR

Prehliadka s podtitulom 120 rokov na filmovej trati prinesie približne 60 dlhometrážnych filmov poukazujúcich na spojenie dvoch významných vynálezov 19. storočia, akými boli železnice a kinematograf.

Program tvoria filmy rôznych žánrov, období a krajín, v ktorých vlak hrá hlavnú úlohu alebo sa vo filme len mihne, no má významotvornú funkciu z hľadiska deja či filmového rozprávania. Na výbere filmov sa podieľali kurátori Filmotéky Kina Lumiére Michal Michalovič, Richard Šteinhübel, Rastislav Steranka a šéfredaktor filmologického časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch.

„Dejiny kinematografie sú plné vlakov. Zvoliť si ako úbežník rozprávania o dejinách kinematografie práve motív vlaku, znamená otvoriť pole do nesmiernej šírky. Môžeme pracovať s filmami najrôznejších proveniencií, štýlov, žánrov, tvorcov, období. S istým pátosom by sme mohli povedať, že Vlak zvaný film nám umožní prejsť celými dejinami kinematografie i celým svetom,“ uvádzajú kurátori v programovom bulletine.

Začína sa už túto stredu

Prvá projekcia prehliadky sa uskutoční v stredu 21. januára o 18.00 hodine. Pod názvom Hladné oko ponúkne pásmo avantgardných a experimentálnych filmov z obdobia rokov 1923–2003 od rôznych režisérov. V januári si diváci môžu vychutnať aj filmy Koleso života (1923), Frigo na mašine (1926), Cudzinci vo vlaku (1951), Trans-Europ-Express (1967), Vtedy na západe (1968), Alexandrov hrob (1993) a Pred úsvitom (1995).

Slávnostné otvorenie prehliadky sa uskutoční 30. januára o 20.30 h projekciou slovenskej tragikomédie Dušana Hanáka o dvoch poštových vlakároch Ja milujem, ty miluješ (1980).

Projekcie môžu záujemcovia navštevovať jednotlivo, v ponuke je aj permanentka na desať projekcií. Jej držitelia zároveň získajú 160-stranový katalóg podujatia. Permanentky budú v predaji od 21. januára v pokladni kina, v kaviarni CafeHaus a v sieti Ticketportal.

Projekcie sa do znovuotvorenia Kina Lumiére budú konať v archívnej sále Slovenského filmového ústavu (SFÚ) na Grösslingovej 32. Prehliadku organizuje SFÚ v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK). Jej partnermi sú Múzeum dopravy a Francúzsky inštitút na Slovensku. Informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM