Rôzne

Kedy sa to skončí? Aktivisti opäť varujú pred výrubom viac ako 50 stromov na Kollárovom námestí

Plánovanej stavbe podzemnej garáže v parku na Kollárovom námestí majú podľa investičného zámeru padnúť za obeť desiatky stromov. Aktivisti a aktivistky, ktorí podali ešte v roku 2014 žalobu na Krajský súd vo veci preskúmania zákonnosti tohto rozhodnutia, opäť varujú pred výrubom.

Ilustračný obrázok k článku Kedy sa to skončí? Aktivisti opäť varujú pred výrubom viac ako 50 stromov na Kollárovom námestí
Zdroj: Dnes24.sk

Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) opäť varujú pred výrubom 53 stromov na Kollárovom námestí v hlavnom meste. Stromy v prirodzenom prostredí parku podľa nich budú musieť ustúpiť podzemnej garáži s 297 parkovacími miestami.

Čítajte tiež: Nádej pre zeleň v Bratislave? Niekoľkoročný boj o záchranu parku na Kollárovom námestí prináša prvé úspechy

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal mal podľa BAO jedinečnú šancu zrevidovať záväzné stanovisko svojho predchodcu Milana Ftáčnika, ktoré napadol Krajský prokurátor ako nezákonné. „Primátor Nesrovnal potvrdil pôvodné a nezákonné záväzné stanovisko. Vďaka tomuto rozhodnutiu primátora bude pokračovať územné konanie k vybudovaniu podzemných garáží v parku na Kollárovom námestí. Má byť vyrúbaných 53 vzrastlých stromov,“ informovali aktivisti.

Výzva primátorovi

Podľa nich koncom minulého roka v súdnom konaní proti rozhodnutiu o výrube týchto stromov Krajský súd zrušil rozhodnutie Okresného úradu vo veci odvolania sa, ako aj rozhodnutie mestskej časti Staré Mesto vo veci výrubu stromov na Kollárovom námestí a vrátil ho na nové konanie. „Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, žalované strany sa voči nemu odvolali,“ spresnili aktivisti.

Prečítajte si tiež: Zdravý rozum zvíťazil? Stromy na zastávke Žilinská sa podarilo zachrániť

BAO vyzýva bratislavského primátora, aby revidoval svoje stanovisko k vydanému záväznému stanovisku. Zároveň sa so žiadosťou obracajú na starostu bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Radoslava Števčíka, aby v rámci územného konania zvážil všetky námietky, ktoré poukazujú na rozpor investičného zámeru s územným plánom a aby staromestská samospráva nepokračovala v územnom konaní, kým rozhodne odvolací súd o zákonnosti vydaného výrubového rozhodnutia.

Projekt nerešpektuje ani zákon o ochrane prírody

Investičný zámer podľa aktivistov nerešpektuje územný plán a jeho regulatívy. Pozemok je totiž podľa územného plánu parkom so sadovníckymi a lesoparkovými úpravami. Podľa BAO tento projekt nerešpektuje ani zákon o ochrane prírody a krajiny, pretože sa uprednostňuje postavenie garáže, pred verejným záujmom zachovať verejnú zeleň v meste. „Vydané záväzné stanovisko hlavného mesta popiera základné ústavné právo na priaznivé životné prostredie a zákonnú povinnosť zachovať a chrániť ho,“ tvrdia aktivisti.

Magistrát sa odvoláva na stavebný zákon

Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej primátor Nesrovnal rozumie pripomienkam verejnosti. „Avšak platí, že ak všeobecne záväzné stanovisko bolo vydané v súlade s územným plánom mesta, vedenie mesta je viazané predchádzajúcim stanoviskom hlavného mesta Bratislava,“ vysvetlila.

Magistrát sa odvoláva na stavebný zákon, podľa ktorého je príslušný orgán viazaný svojím predchádzajúcim stanoviskom, ktoré vydal. Územné konanie rieši mestská časť ako stavebný úrad. „Hlavné mesto nie je stavebným úradom, tie sú na jednotlivých mestských častiach. Mesto sa tak môže vyjadriť len prostredníctvom záväzného stanoviska,“ podotkla Skokanová.

Čítajte tiež: Výrub stromov v Bratislave pokračuje, vytínať sa bude na Lafranconi

Ako pripomenula, všeobecne záväzné stanovisko vydalo hlavné mesto pod vedením bývalého primátora Milana Ftáčnika v roku 2012. Na základe podnetu Krajskej prokuratúry bolo toto záväzné stanovisko preskúmavané v konaní na Krajskom súde, ktorý vyniesol rozsudok v prospech vydaného stanoviska.

Nevyrúbu, iba presadia

Tento rozsudok následne preskúmaval Najvyšší súd, ktorý zastavil konanie s tým, že zákonnosť takéhoto rozhodnutia sa môže preskúmavať až vtedy, keď je vydané územné rozhodnutie. „Prokurátor teda môže podľa Najvyššieho súdu preskúmavať až územné rozhodnutie, nie iba všeobecne záväzné stanovisko,“ doplnila Skokanová.

Mestská časť Staré Mesto uviedla, že jej stavebný úrad sa v rámci územného konania bude a musí zaoberať všetkými námietkami.

V roku 2012 zástupca investora stavby podzemných garáží na verejnom prerokovaní zámeru uviedol, že stromy, ktoré stoja v ceste výstavbe nevyrúbu, ale iba presadia do inej časti námestia. Mesto v tom čase tvrdilo, že garáž na Kollárovom námestí územný plán umožňuje. Nájomnú zmluvu podpísalo s investorom ešte vedenie mesta na čele s Andrejom Ďurkovským. Pôvodne mala byť garáž pod celým parkom, za pol roka mesto vyrokovalo, že bude len v jednej tretine.

Prečítajte si tiež: V Bratislave sa rúbe jedna radosť! Príde Ružinov o brezovú alej?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM