Nikola Richterová Rôzne

Keď zabudnutá literatúra nejde do koša: Na Hlavnom námestí vyrástol Domov použitých kníh

Ako sami o sebe hovoria, zachraňujú knihy pred ich dehonestáciou v odpade, stávajú sa ich prechodným domovom a zároveň im aj hľadajú nových majiteľov, ktorí o ne prejavia záujem. Reč je o organizácii Domov použitých kníh, ktorá má svoj stánok aj na Hlavnom námestí na vianočných trhoch.

Ilustračný obrázok k článku Keď zabudnutá literatúra nejde do koša: Na Hlavnom námestí vyrástol Domov použitých kníh
Foto: Nikola Richterová

Knihy z Domova použitých kníh si môže zobrať úplne každý záujemca. Je už na ňom, či poskytne za daný titul aj finančný príspevok alebo nie. Pravdou však je, že tak ako každá činnosť, aj pomoc knihám niečo stojí. Peňažná podpora je preto vítaná.

Stánok na vianočných trhoch v Bratislave je zostavený zo štyroch policových stien s veľkým množstvom starších kníh. Pri literatúre sa zastavovali poväčšine dve skupiny ľudí – študenti a dôchodcovia. Mnohí z nich si nejaké tie kúsky aj odniesli domov.

Na každej stene je aj schránka na finančný príspevok. Keď sme sa pri stánku nachádzali my, tak do nich vhadzovali peniaze najmä ľudia, ktorí si aj v skutočnosti odniesli nejakú tú knihu. Okrem obstarania si zaujímavého čitateľského prírastku môžete literatúru aj darovať. V prípade záujmu treba volať na telefónne číslo 02/6231 8163.

Vianočné trhy nie sú jediným miestom, kde môžu literárni nadšenci prísť k použitým knihám. „Zachránené“ tituly nájdete aj na poliklinike Šustekova, na Bartókovej 8, Starých Gruntoch 53, či ďalších miestach.

Okrem Bratislavy sú podobné stánky dostupné aj v jej blízkosti a to konkrétne v Pezinku, Modre, Svätom Jure, či Beckove. Viac informácii sa dozviete na stránke Knihyknihy.sk.

Domov použitých kníh na Hlavnom námestí
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM