Kultúra

Keď toto uvidíte, budete mať chuť cestovať! Expedičná kamera 2017 ponúkne inšpiratívne zážitky aj v Bratislave

Aj keď v našich končinách práve vládne zima dokonalá ako v kresbách Josefa Ladu, mnohí z vás už teraz premýšľajú nad tým, kam a za akým dobrodružstvom vyrazia. A presne v tomto rozhodovaní vám môže pomôcť ďalší ročník filmového festivalu Expedičná kamera. Tieto príbehy vás skutočne inšpirujú!

Ilustračný obrázok k článku Keď toto uvidíte, budete mať chuť cestovať! Expedičná kamera 2017 ponúkne inšpiratívne zážitky aj v Bratislave
Zdroj: OZ Cestou necestou

Rozsahom najväčší outdoorový festival v Česku a na Slovensku sa uskutoční od februára do apríla. Premietania prebiehajú vo viac než 200 mestách a navštívi ho viac ako 25-tisíc divákov. Slovenská premiéra sa koná 20. februára 2017 v bratis­lavskom Stredisku kultúry Nové Mesto na Vajnorskej 21.

Tento rok vám opäť pripomenieme, že ľudská kreativita nepozná hranice, či už ide o aktivity, alebo miesta, kde sú ľudia schopní žiť. Uvedomíte si, aká je naša planéta obrovská, koľko neuveriteľných miest sa na nej nachádza, koľko zaujímavých ľudí na nej žije a budete sledovať ich osudy.

Spoznáte napríklad Švajčiara, žijúceho podľa hesla Pura vida. Čo to znamená? To sa dozviete pri sledovaní jeho pokusu splaviť rieku Amazonku pomocou bicykla (a, samozrejme, aj lode).

Stretnete sa s 91-ročnou Britkou, ktorá celý svoj život zasvätila horskému sprevádzaniu. Jej životný príbeh vám predstaví film Projekt Moffat.

Dvaja kamaráti z Ameriky sa rozhodnú pre Návrat do Zanskaru, do oblasti, kde sa pred tridsiatimi rokmi zoznámili s miestnymi srdečnými obyvateľmi a spoznali ich silnú väzbu na budhizmus. Poznamená toto dosiaľ odľahlé miesto výstavba diaľnice a spojenie s civilizáciou?

České zastúpenie nebude chýbať ani tento rok. Vypočujete si príbeh partie šiestich kamarátov o ich bláznivom pláne preplávať z oceánskeho rozvodia na polárny kruh na nafukovacích lodiach a ručne postavenej plachetnici. Cesta Divočinou Aljašky sa stala pre všetkých členov expedície po rieke Alatna nezabudnuteľnou súčasťou ich životov.

Okrem hlavných snímok si na väčšine projekcií môžete pozrieť aj bonusové filmy, predvádzajúce celú škálu aktivít. Bežci môžu pri závode Ultra Trail Gobi Race prehodnotiť svoje doterajšie ciele, trekeri pri Ceste do Kazbegi v gruzínskom Kaukaze zistia, aké by bolo vymeniť vibramy za horský bicykel. Horolezci zatúžia po Veľkej skalnej párty v americkom Arkansase, kde sa schádzajú tí najlepší lezci sveta na už tradičnom vytrvalostnom lezeckom závode. Potápači sa Na jeden nádych pozrú nielen pod morskú hladinu, ale i pod hladinu svojej vlastnej duše.

Viac informácií o podujatí nájdete na festivalovej stránke alebo na Facebooku
Lístky sú dostupné v predpredaji

foto: k filmu Trail to Kazbegi

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM