Roland Kyška Kultúra

Keď Galéria mesta Bratislavy nakupuje: 5 dôvodov, prečo ju treba pochváliť

Dať výstave názov “167 250 EUR – 90 diel” je samo o sebe odvážne. Ukázať verejnosti, čo za jej peniaze verejná galéria v rokoch 2011-2014 nakúpila, je chvályhodné. Po vzhliadnutí expozície existuje minimálne päť dôvodov, prečo GMB pochváliť.

Ilustračný obrázok k článku Keď Galéria mesta Bratislavy nakupuje: 5 dôvodov, prečo ju treba pochváliť
Zdroj: Dnes24.sk
  1. Príjemným prekvapením je skutočne moderné a perspektívne myslenie Galérie mesta Bratislavy GMB, ktorého dôkazom je nákup 11 veľkoplošných olejomalieb s kresťanskou tematikou od Matúša Lányiho. Mladý, 34-ročný rodák zo Spišského Podhradia sa venuje problematike kresťanstva, keď biblické motívy originálne kombinuje s obrazmi z digitálnej doby. Z náboženských symbolov vyrába moderné ikony, tie počítačové.
  2. Z aktuálnej výstavy je vidieť, že GMB sa vracia jej dlhoročná práca. Po veľkej profilovej výstave Miroslav Cipár galérii venoval jedno zo svojich zásadných diel Sem… Jeden z najvýraznejších autorov žijúcich v našom meste dnešných dní sa v tomto diele vyrovnáva s rodinnou históriou, najmä s obrovským šťastím svojho otca, ktorý prežil vlastnú smrť. Cipár k Bratislave patrí, patrí do GMB.
  3. Medzi najväčšie skvosty GMB jednoznačne patrí už roky Pasáž Mateja Kréna. Inštalácia zo zhruba 15 000 kníh vytvára vďaka zrkadlám pocit nekonečného priestoru. Je potrebné nadväzovať na to dobré, čo už doma máme a preto je fajn, že do fondov galérie pribudli ďalšie dve Krénove diela. Aj keď Krén momentálne žije v Prahe, s Bratislavou ho spája nielen spomínaná “knižná” inštalácia, ale aj jeho stredo- a vysokoškolské roky na ŠUPke a VŠMU.
  4. Vo svojej zbierkovej činnosti sa GMB nezameriava len na objekty súvisiace s našim mestom, no nezabúda naň. A tak vedľa dobových zobrazení hradu Devín nájdete aj diela Henriho Matissa či Georgea Braqua.
  5. Názov 167 250 EUR – 90 diel a s ním spojená výstava je jednoznačne chvályhodným počinom. Mnohé verejné inštitúcie akoby zabúdali, že pracujú s peniazmi daňových poplatníkov. Odkaz, ktorý GMB vysiela je, toto sme nakúpili aj za vaše peniaze a teraz sme to vystavili pre vašu radosť, zážitok a potešenie. Nie je to vrchol transparentnosti, ale cesta ide správnym smerom.

Výstavu 167 250 EUR – 90 diel si môžete pozrieť v Mirbachovom paláci do 17. mája 2015.

Prečítajte si tiež: V Mirbachovom paláci je oddnes jedinečná výstava s názvom 167 250 EUR – 90 diel

Výstava 167 250 EUR – 90 diel v Galérii mesta Bratislavy
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM