Kultúra

Kde v Petržalke by mohlo vyrásť tanečné divadlo? Predstavili tri možné lokality

Do hry o možnú lokalitu v bratislavskej Petržalke, kde by mohlo vyrásť kamenné tanečné divadlo Jána Ďurovčíka, pribudli ďalšie alternatívy.

Ilustračný obrázok k článku Kde v Petržalke by mohlo vyrásť tanečné divadlo? Predstavili tri možné lokality
6
Galéria
Zdroj: TASR

K pôvodne navrhovanej lokalite tzv. pápežskej lúky, pri Kostole Svätej rodiny, neďaleko Chorvátskeho ramena a zároveň miesta okolo pripravovanej druhej etapy nosného dopravného systému MHD, ktorá sa v miestnom zastupiteľstve stretla so značnou nevôľou poslancov, pribudli tri nové alternatívy. S týmito návrhmi prichádza vedenie mestskej časti.

Divadlo na petržalskom nábreží?

Ide o lokalitu pri Mýtnom domčeku, ktorá podľa prednostu petržalského miestneho úradu Miroslava Štefánika zapadá do konceptu nábrežia, pričom neďaleko predmetného pozemku funguje divadlo Aréna. Priznáva síce, že pozemok nepatrí mestskej časti, avšak miestny úrad navrhol pozemok ako jednu z alternatív v širších súvislostiach, napr. aj v nadväznosti na parkovanie a podobne.

Druhou alternatívou je lokalita ulíc Jiráskova a Bratská, neďaleko požiarnej zbrojnice. V tomto prípade ide podľa Štefánika o pozemok mestskej časti, pričom na parkovanie by sa vraj mohlo využívať parkovisko nákupného domu.

Ako tretia alternatíva je navrhnutá lokalita ulíc Kutlíkova a Topoľčianska, ktorú využíva cirkus. V tomto prípade je však otázne, ako by sa k prípadnej výstavbe divadla postavili miestni obyvatelia. Už v minulosti sa tu plánovalo niekoľko investičných zámerov, ku ktorým sa obyvatelia vyjadrili negatívne.

Rozhodovať budú poslanci

„Nič sa nejde prenajímať. Zastupiteľstvo bude iba oboznámené s alternatívami s tým, že sa bude ďalej definovať postup,“ povedal na dnešnej tlačovej besede prednosta miestneho úradu Štefánik, pred utorkovým (25. 10.) zasadnutím miestneho zastupiteľstva.

Je teda na samotných poslancoch, či niektorú z alternatív vyberú alebo nie, starosta Vladimír Bajan podotýka, že Ďurovčík si vie svoj projekt predstaviť v každej z navrhovaných petržalských lokalít.

„Myslím si, že muzikálové divadlo by malo mať v stotisícovej Petržalke svoje miesto. Som rád, že projekt je ešte v hre. Uvidíme, dokedy a akým spôsobom. Uvidíme, či sa nám to podarí,“ skonštatoval Bajan.

Miestne zastupiteľstvo v Petržalke zároveň v júni vyzvalo všetkých záujemcov, ktorí by chceli do Petržalky priniesť kultúru nadmestského, mestského alebo miestneho charakteru, aby svoje zámery a projekty predkladali do konca septembra tohto roka. Na výzvu podľa Štefánika zareagovali dvaja záujemcovia, avšak ani jeden z návrhov nie je z oblasti kultúry.

Ilustračný obrázok

Divadlo J. Ďurovčík
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM