Rôzne

Kde končia stromčeky, ktoré počas Vianoc zdobili naše obývačky? V ZOO nie!

Niektorí z nás si stále mylne myslia, že odzdobené vianočné stromčeky môžu odovzdať v ZOO pre zvieratká. Nie je to tak. Takéto stromčeky ZOO neprijíma.

Ilustračný obrázok k článku Kde končia stromčeky, ktoré počas Vianoc zdobili naše obývačky? V ZOO nie!
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Odzdobené vianočné stromčeky by ste do ZOO brali zbytočne. Vzhľadom na to, že na nich mohli zostať zabudnuté kúsky vianočných ozdôb, háčiky či zvyšky po cukrovinkách, ZOO ich neprijme. Zvieratám by mohli ublížiť.

Kam so stromčekom

V mesiacoch január až marec zabezpečuje spoločnosť OLO a. s. bezplatný zber, odvoz a následné energetické zhodnotenie vianočných stromčekov v spaľovni odpadov. Obyvatelia Bratislavy môžu ukladať vianočné stromčeky ku zberným hniezdam, ku stanovištiam zberných nádob, alebo ich priviesť a bezplatne odovzdať v zbernom dvore.

Kde končia stromčeky

Viete, kde končia stromčeky, ktoré vám počas Vianoc vykúzlili v domovoch sviatočnú atmosféru? Keďže vianočné stromčeky sú biologicky rozložiteľným odpadom, sú odvážané na spracovanie kompostovaním. Je preto veľmi dôležité, aby boli vianočné stromčeky dôkladne odzdobené.

„Skôr, ako sa však dostanú do samotnej kompostárne, naše zberné vozidlá ich odvezú do areálu spaľovne. Tu sú nakladané do drvičky, ktorá ich rozdrví na menšie časti. Takto spracované stromčeky následne putujú do kompostárne, kde sa počas 12 – 18 týždňov zmenia na kompost,“ uviedla Beata Humeníková, hovorkyňa spoločnosti OLO, a. s.

Takto získaný kompost sa využíva na hnojenie ďalších poľnohospodárskych plodín a veľakrát aj nových ihličnatých stromčekov.

Zber vianočných stromčekov začal 9. januára v Starom Meste, potrvá do 28. februára. V prípade, že sa potrebujete zbaviť stromčekov čo najskôr, odporúčame ich odovzdať na zbernom dvore spoločnosti OLO a. s. na Starej Ivanskej ceste 2. Dvor je otvorený každý deň okrem nedele a sviatkov od 8:00 do 18:00 hod.

Harmonogram zberu podľa mestských častí nájdete na príslušnej stránke mestskej časti.

Odvoz vianočných stromčekov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM