Samospráva

Každý hlas zaváži: O bratislavských starostoch rozhodli často desiatky hlasov. Pozrite sa s nami do histórie

„Načo voliť, môj hlas aj tak nezaváži,“ počuť neraz v slovenských krčmách, kaviarňach či autobusoch. Omyl, niekedy aj pár hlasov môže zvrátiť výsledok volieb. V Bratislave to už neraz bolo riadne tesné. Pozrite sa s nami do histórie volebných výhier a porážok.

Ilustračný obrázok k článku Každý hlas zaváži: O bratislavských starostoch rozhodli často desiatky hlasov. Pozrite sa s nami do histórie
Zdroj: TASR

Súčasný starosta Nového mesta Rudolf Kusý získal pre štyrmi rokmi 3 964 hlasov. Do volieb išiel ako nezávislý a vyhral ich len veľmi tesne. Ružena Apalovičová, ktorá kandidovala so silnou podporou pravicovej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH, MOST – HÍD, OKS, dostala len o 48 hlasov menej! Keby sa niečo vyše jedného percenta voličov rozhodlo inak, či už by ostali doma alebo naopak šli voliť protikandidátku, mohlo to dopadnúť inak.

Ružinove sa aj v týchto voľbách stretnú Slavomír Drozd (Smer-SD, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, SMK-MKP, KS) a Dušan Pekár (KDH, SNS, SZ). V roku 2010 vymenil na starostovskej stoličke Pekár Drozda len vďaka 648 hlasom. Za Slavomíra Drozda vtedy hlasovalo celkom 7218, kým za Dušana Pekára iba 7866 Ružinovčanov.

Rozdiel len 150 hlasov rozhodol aj o víťazke starostovských volieb vo Vrakuni. Ľudmila Lacková získala 1 375 hlasov, Ladislav Fatura len 1225. Obaja kandidovali ako nezávislí.

Nielen tie predchádzajúce voľby však boli často tesné. V roku 2006 vyhral v Dúbravke Ján Sandtner s rozdielom len 86 hlasov, keď presvedčil 2856 voličov. O starostke Podunajských Biskupíc Alžbete Ožvaldovej rozhodlo len 20 voličov. Presne o toľko hlasov viac (celkom 1355) získala v porovnaní s Jánom Duranským.

Stále si myslíte, že váš hlas nezaváži? Veď len vo vašom dome možno býva viac oprávnených voličov, než je počet tých, ktorí rozhodli o starostovi mestskej časti, ktorá sa stará o cesty, po ktorých jazdíte, či školy, kam chodia vaše deti.

Ak ste zmenili názor, hlasuje sa v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM