Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

Každé 9.dieťa sa u nás rodí predčasne. Dnešný deň je aj svetovým dňom predčasne narodených bábätiek

Každý rok sa na Slovensku narodí približne 55 000 detí. Až 9 % z nich je predčasne narodených, tzn. narodených pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. U týchto detí sa vyskytujú dlhodobé zdravotné následky 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov.

Ilustračný obrázok k článku Každé 9.dieťa sa u nás rodí predčasne. Dnešný deň je aj svetovým dňom predčasne narodených bábätiek
Zdroj: Dnes24.sk

Za posledné desaťročie vzrástol počet predčasne narodených detí s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 g o 30 %. V rámci Európy predstavujú nedonosené deti najväčšiu skupinu detských pacientov. Komplikácie nezrelých detí sú najčastejšou príčinou úmrtia do 5-teho roku ich života.

Technologický pokrok a zdokonalenie medicínskych poznatkov umožňujú v súčasnosti zachrániť čoraz viac životov kriticky chorých novorodencov.

Každoročne stovky tisíc takýchto pacientov trávia prvé dni a často aj mesiace na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov v zajatí hadičiek, blikajúcich svetielok, hluku monitorov a dýchacích prístrojov v starostlivej opatere zdravotníckeho personálu.

Silnú prevahu medzi týmito pacientmi majú deti, ktoré sa narodili predčasne.

U týchto detí platí, že čím skôr sa narodia, tým majú všetky svoje orgány nezrelšie. Ich mozog oveľa citlivejšie reaguje na vplyvy z vonkajšieho prostredia – prudké osvetlenie, hluk, necitlivú manipuláciu, bolesť. Toto všetko sa môže v budúcnosti prejaviť v podobe dlhodobých komplikácií.

Chýba im dokonalé zladenie cyklu spánok – bdenie, vývoj psychomotorických funkcií býva oneskorený, mávajú problémy s rečou, poruchy zraku a sluchu. Spočiatku majú veľmi citlivé bruško, koliky, ale aj problémy s prehĺtaním, trávením a toleranciou výživy, čo spôsobuje poruchy rastu. Nedostatočná výživa súvisí s ďalšími komplikáciami, najmä vývojom psychomotoriky a imunitným systémom.

Starostlivosť o predčasne narodené deti

Dlhodobá starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná, preto potrebujú rodiny s predčasniatkami aj pomoc a podporu. Občianske združenie malíček už päť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa, ktorí ich chceli odovzdávať ďalej.

„Denno-denná prax a tiež spätné väzby od rodičov hovoria, že im chýbajú hlavne informácie ako sa starať o predčasne narodené deti v nemocnici a po prepustení domov. Najviac sa pýtajú na dojčenie, kŕmenie a možnosti rehabilitácie. Hľadajú rady odborníkov, ale aj poradenstvo ostatných mamičiek,“ hovorí Mgr. Ľubica Kaiserová, predsedníčka združenia.

Zodpovednosť a informovanosť rodičov je kľúčov

Rodinám so zdravotne znevýhodnenými deťmi pomáhajú aj Centrá včasnej intervencie, ktoré sú na Slovensku zatiaľ iba tri. Tento rok sa otvorilo CVI aj v Bratislave. Pre lepšie pokrytie Slovenska by mal byť počet takýchto centier okolo dvadsať.

Prečítajte si aj: Pri otvorení centra pokrstili bublinkami kufor plný vyrobených hračiek. Kufor je symbolom cestovania za rodinami, ktoré potrebujú pomoc

„Vznikli sme pre rodinu, preto poskytujeme podporu celej rodine s dieťaťom s rizikovým vývinom čo najskôr, od narodenia až do jeho 7 rokov. Rodinu podporujeme v jej prirodzenom prostredí – v rodine," uviedla Erika Tichá, riaditeľka CVI v Bratislave.

V minulom týždni sa na podporu Svetového dňa predčasne narodených detí v Bratislave rozsvietili na ružovo SND a Bratislavský hrad.

Sprievodným programom v Bratislave je aj výstava fotografií predčasniatok z projektu “Ponožky pre život” v Univerzitnej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, Bratislava, Petržalka, 16. – 22. 11. 2015.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM