Nina Táborská Rôzne

Kávičkári sa tešia, do ulíc Starého Mesta sa vráti ich obľúbený nápoj. Priaznivci Šafka dôvod na radosť stále nemajú

Tohtotýždňové stretnutie kávičkárov s vedením Starého Mesta sa skončilo dohodou a pojazdné kaviarničky sa opäť vrátia do ulíc. Okrem nich sa s hovorkyňou mestskej časti stretli aj predstavitelia Šafka (kontajnerový projekt), u nich však o pocitoch radosti hovoriť nemožno.

Ilustračný obrázok k článku Kávičkári sa tešia, do ulíc Starého Mesta sa vráti ich obľúbený nápoj. Priaznivci Šafka dôvod na radosť stále nemajú
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte v januári zasvietilo svetielko nádeje pre priaznivcov Šafka a majiteľov prevádzok v kontajnerovom mestečku, keď malo na stretnutí so starostom Starého Mesta Radoslavom Števčíkom padnúť rozhodnutie o osude projektu. Petíciou Šafko podporilo do dnešného dňa 3785 ľudí.

Občianske združenie Kontakt, ktoré lodné kontajnery spravuje, hovorí aj o množstve podporných listov od architektov, odborníkov ale i obyvateľov. Očividne ale ani to projektu nepomohla. Je marec a kontajnery sú už viac ako mesiac nečinné. Prevádzky totiž dostali od Starého Mesta zákaz predaja.

Ako pre Bratislava24.sk potvrdila Dana Kleinert, riaditeľka Slovak Fashion Council a spolukoordinátorka projektu Šafko, tento štvrtok sa predstavitelia Šafka stretli s hovorkyňou Starého Mesta Norou Gubkovou, aby prediskutovali budúcnosť projektu. „My stále totižto nemáme žiadnu informáciu z právneho oddelenia a tým pádom ani nevieme napĺňať to, na čo sme sa najviac tešili – čiže program,“ vysvetlila D. Kleinert.

Nečinnosť Starého Mesta, zákaz predaja, ktorý sa doteraz týkal aj pojazdných kaviarní v uliciach mestskej časti, a tiež naťahovanie udelenia povolenia malo za následok, že niekoľko prevádzok muselo skončiť. „Už jednoducho nevládali po cca 7 týždňoch ďalej platiť ľudí, ktorí nemohli robiť a ani zároveň nič predávať,“ vysvetlila Kleinert.

O predaji kávy v uliciach sa dočítate viac tu: Staré Mesto sa dohodlo s kávičkármi! Pozrite sa, kde všade si v uliciach centra kúpite svoju dávku kofeínu

Hovorkyňa Starého Mesta pre náš portál potvrdila, že na včerajšom stretnutí riešili obe strany veci spojené s opätovným zlegalizovaním predaja. „Požiadali o to traja z predajcov. Viac budeme vedieť povedať už budúci týždeň,“ vysvetlila Nora Gubková.

Vrátiť sa späť ale podľa Kleinert nebude také jednoduché. *„Je otázne, či ešte budeme vôbec vedieť "vstať z mŕtvych“. Tiež to záleží od toho, do kedy budeme čakať a či nám povolenia vôbec dajú," * vysvetlila.

Občianske združenie podľa jej slov predložilo Starému Mestu 4 návrhy na vyriešenie problému a zároveň Dohodu o zmieri. „Úrad však niektoré zamietol, iné nepotvrdil a evidentne ani sami nevedia, ako to riešiť. Otázkou ostáva, či to vôbec riešiť chcú. Musíme však povedať, že pani Gubková prejavila ochotu veci posunúť v prospech oboch strán, čo nás potešilo,“ dodala D. Kleinert.

„Navyše, my stále máme za to, že zrušenie predaja nebolo právne v poriadku,“ povedala Kleinert a neskrývala svoje sklamanie nad tým, ako sa nečinnosťou dokáže zlikvidovať veľký projekt za mesiac.

Situáciu budeme aj naďalej sledovať.

Prečítajte si tiež: Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM