Michaela Katonová Správy

Kauza výrubu stromov v centre neutícha, magistrát prišiel s novými informáciami

Po tom, čo obyvateľov hlavného mesta pobúril výrub stromov na Františkánskom námestí, prichádza magistrát po týždni s novými zisteniami

Ilustračný obrázok k článku Kauza výrubu stromov v centre neutícha, magistrát prišiel s novými informáciami
Zdroj: Dnes24.sk

Výrub stromov na Františkánskom námestí rozdelil Bratislavčanov na dva bojové tábory. Najnovšie zistenia archeologického prieskumu však odhalili príčiny zlého zdravotného stavu spomínaných stromov. Dôvodom bolo najmä zaliatie ich koreňov betónom počas dláždenia námestia v roku 2005.

Stromy nemali prevzdušnenie, v kmeňoch sa začali tvoriť dutiny, čo výrazne znížilo ich stabilitu. „Stromy tak nemali perspektívu pre ďalší vývoj a ich životné podmienky boli príliš obmedzené,“ informoval magistrát.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Najnovšie zistenia archeologického prieskumu tiež ukázali, že otvor, v ktorom dreviny rástli, nebol v skutočnosti v takom priemere ako mreže na povrchu.

„Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali. Takisto je možné, že počas betónovania boli korene, ktoré im zavadzali, osekané“ povedal Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene.

O novú zeleň sa v súčasnosti majú postarať odborníci a chyby z minulosti by sa už nemali opakovať.

Vlna nevôle

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s hlavnou architektkou Bratislavy Ingrid Konrad pred časom informovali, že sa centrálne námestia v Starom Meste zazelenajú. Z čoho sa obyvatelia mesta značne tešili. „Zazelenanie“ ale v preklade znamenalo výrub starých a nasadenie nových stromov. Tu sa už s pochopením Bratislavčanov magistrát nestretol. Ani po týždni rozhorčenie obyvateľov neutícha.

Na sociálnej sieti Bratislavčania primátora rozhodne nešetria. „Nesrovnal-zrovnal“ píše sa v komentároch. „Stromy boli poškodené, v štádiách hniloby,“ bráni sa magistrát. Zlý zdravotný stav stromov je uvedený aj v posúdení zdravotného a statického stavu stromov od arboristu, kde sa tiež píše o neodborných rezoch z minulosti.

Celý projekt obnovy stromov na Františkánskom a obnova stromov na hlavnom námestí je financovaný z 85 percent z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu SR. Celý projekt má byť realizovaný do konca apríla 2017.

Prečítajte si tiež: HLASUJTE: Nahradia nové stromy v centre dostatočne tie staré, ktoré vyťali?

Výrub stromov na Františkánskom námestí
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM