Adriana Banásová Rôzne

"Negatívna medializácia poškodila dobré meno Paneurópskej vysokej školy". Počet záujemcov klesol o polovicu

Vedenie fakulty vedelo už začiatkom akademického roka, že sa príliv študentov značne zníži. V máji tohto roku totižto na podnet zistení Akreditačnej komisie pozastavil minister školstva „študijný chod“ fakulty. Proti pozastaveniu sa škola odvolala na súd a ten jej následne vyhovel.

Ilustračný obrázok k článku "Negatívna medializácia poškodila dobré meno Paneurópskej vysokej školy". Počet záujemcov klesol o polovicu
Zdroj: TASR

Právnická fakulta PEVŠ prijala v akademickom roku 2015/2016 nových študentov aj napriek udalostiam, ktoré sa v súvislosti s akreditáciou školy „ťahajú“ už niekoľko mesiacov.

Akreditačná komisia objavila „medzery“

Problém fakulty vyvrcholil v máji tohto roku, kedy na podnet zistení Akreditačnej komisie (AK) pozastavil minister školstva Juraj Draxler „študijný chod“ fakulty.

AK v zisteniach uvádzala, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol program akreditovaný. Problémom bolo, že študijný program poskytovala fakulta na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie. Taktiež bol obsah študijného programu pozmenený a uskutočňoval sa inak, ako bol akreditovaný.

K absolventom Paneurópskej vysokej školy mala výhrady aj Česká advokátska komora, podľa ktorej pobočky fakulty nemali akreditáciu na vyučovanie českého práva. O akreditáciu prišla škola vinou pobočiek v Prahe, Brne, Ostrave a Žiline, ktoré oficiálne vedie ako konzultačné centrá.

Prečítajte si tiež: Právo na Paneurópskej vysokej škole prišlo o akreditáciu

Pre fakultu to v praxi znamenalo „stopku“ pre prijímanie nových študentov. Fakulta sa však pochopiteľne s krokmi ministerstva nestotožnila a proti rozhodnutiu sa odvolala.

Zrušenie akreditácie by ohrozilo fungovanie školy

Podľa slov dekana Jaroslava Ivora, ktoré uvádza na oficiálnej stránke školy, bolo obrátenie sa na súd posledným riešením pred zabránením hroziacich škôd, ktoré by vyplývali s neprijímaním nových uchádzačov.

„PEVŠ je súkromnou školou, nie je naviazaná na štátny rozpočet ani ním financovaná. Na svoju prevádzku, mzdy a rozvoj si musíme zarobiť. Preto má pre školu počet študentov zásadný význam,“ uviedla pre Bratislava24 šéfka marketingu školy Jana Gemeranová.

Krajská sudkyňa Anna Peťovská, ktorá prípad riešila, škole vyhovela a odložila pozastavenie akreditácie. Na ohlas ministerstva školstva, ktoré namietalo zaujatosť sudkyne voči škole, bola Peťovská z rozhodovania vylúčená. Odklad vykonateľnosti ministra sa ale neruší a zostáva v platnosti, až kým o celom probléme právoplatne nerozhodne iný sudca.

Prečítajte si tiež: Paneurópska vysoká škola napadla pozastavenie akreditácie na súde, minister Draxler to považuje za nešťastné rozhodnutie

Pre fakultu to znamená, že môže prijímať nových študentov, hoci sa medializácia a vzniknutý problém odrazili na počte uchádzačov.

Menej študentov

„Negatívna medializácia poškodila dobré meno našej školy a zneistila študentov, ktorí sa hlásili nielen na fakultu práva, ale aj na ďalšie štyri fakulty, ktoré nemali s akreditáciou žiaden problém,“ podotkla Gemeranová.

Vedenie fakulty vedelo už začiatkom akademického roka, že sa príliv študentov značne zníži. Záujem klesol takmer o polovicu.

„Do 1. ročníka na 1. a 2. stupeň štúdia nastúpilo tento akademický rok 879 študentov, čo je o 435 študentov menej ako minulý akademický rok. Tento významný pokles svedčí o tom, ako nám poškodilo rozhodnutie ministra školstva v prípade akreditácie Fakulty práva. Na druhej strane nás teší fakt, že aj napriek nepriaznivej medializácii na 1. stupeň interného a externého štúdia na 5 fakúlt našej vysokej školy nastúpilo v tomto akademickom roku 2664 študentov, čo je menej len o cca 100 oproti minulému akademickému roku,“ uviedla Gemeranová.

Kedy bude súdne preskúmané rozhodnutie ministerstva školstva, či konalo v prípade Fakulty práva neudeľovať akademický titul v dennej aj externej forme štúdia zákonne, sa zatiaľ nevie.

Na PEVŠ momentálne prebieha komplexná akreditácia. „Predpokladaný termín výsledkov podľa informácií na stránke Akreditačnej komisie je marec 2016,“ dodala Gemeranová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM