Tomáš Stupavský Samospráva

Kauza naberá na obrátkach. Petícia proti garážam pred Justičným palácom má už 3000 podpisov

V poslednej dobe sú podzemné garáže tŕňom v oku obyvateľov Bratislavy. Najkontroverznejšie sú výstavby v areáli Bratislavského areálu a pri Justičnom paláci. Proti obom už spísali aktívni občania petíciu. A práve s garážami pri sídle súdnictva už nesúhlasí viac ako 3000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Kauza naberá na obrátkach. Petícia proti garážam pred Justičným palácom má už 3000 podpisov
Zdroj: Dnes24.sk

Občianskej iniciatíve Bratislava otvorene sa podarilo za dva mesiace vyzbierať už 3000 podpisov. Presne taký počet je potrebný, aby sa s problémom začalo zaoberať aj mestské zastupiteľstvo.

O schválenie pripravovaného projektu podzemných garáží sa postaral ešte exprimátor Milan Ftáčnik a bývalí poslanci mestského zastupiteľstva. Svoj počin odôvodnili slovami, že verejné parkovisko bude slúžiť aj obyvateľom okolitých ulíc.

„Vznikom ďalších parkovacích miest, dochádza k zahusťovaniu mesta automobilovou dopravou čím sa znižuje kvalita života a životného prostredia. Napríklad zvyšovaním hluku a prachu," vysvetlil Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene.

Nehovoriac, že výstavba pripraví Bratislavu o ďalšiu prirodzenú zeleň. Na mieste, kde sa nachádza prírodná tráva, má onedlho vyrásť masa betónu, ktorá bude podľa miestnych nepekne vyčíňať v rámci bytovej výstavby.

Čo však organizátorom petície najviac prekáža je fakt, že zámer o podzemných garážach nebol nikdy prerokovaný so samotnými občanmi. Aktivisti tvrdia, že je neprípustné, aby ľudia nemohli vyjadriť svoj názor, keďže sa práve ich daný problém najviac dotýka.

Nájom za jedno euro

Zaujímavá je aj cena nájmu, za ktorú Krajský súd bude môcť využívať pozemok vo výmere 5218 metrov štvorcových, kde by mala podzemná garáž stáť. Samospráva totiž schválila, že im postačí ak sa jej bude ročne platiť iba symbolické euro. Čiže mesto za celú dobu nájmu získa „až“ 25 eur.

Preto sa teraz členovia iniciatívy Bratislava otvore chystá dôkladne sledovať kroky, ktoré novozvolení poslanci ohľadom danej problematiky podniknú.

V septembri tohto roka mestské zastupiteľstvo schválilo na celých 25 rokov prenájom pozemkov pred Justičným palácom Krajskému súdu v Bratislave.

Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene okamžite zásadne nesúhlasilo s prenájmom týchto plôch verejnej zelene. V polovici októbra sa spustila petícia proti zničeniu verejného parku a budovanie podzemnej garáže. No neskôr 21.11.2014 bývalý primátor Milan Ftáčnik podpísal nájomnú zmluvu s Krasjkým súdom.

Zdroj foto: Bratislava otvorene

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM