Kultúra

Katedrálny organový festival vzdá poctu Bachovi

V Bratislave sa stretnú organové esá zo Slovenska i zo zahraničia. Sedem koncertov festivalu sa uskutoční v čase od 28. júla do 8. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Katedrálny organový festival vzdá poctu Bachovi
Zdroj: TASR

Renomovaní zahraniční aj domáci organoví virtuózi budú účinkovať počas 7. ročníka medzinárodného podujatia Katedrálny organový festival 2016 v Bratislave. Sedem koncertov festivalu sa uskutoční v čase od 28. júla do 8. septembra vždy vo štvrtok o 19.00 h.

Najvýznamnejšie podujatie

Katedrálny organový festival organizuje občianske združenie Tribus musicae a Bratislavská arcidiecéza v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom.

Tradícia tohto festivalu sa zrodila v roku 2010 z iniciatívy slovenského organistu Stanislava Šurina a od začiatku sa zaradil medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na Slovensku.

Je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava a záštitu nad ním prevzal bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Pocta Bachovi

Festival otvorí 28. júla v Katedrále sv. Martina v Bratislave nemecký hudobník Johannes Trümpler, ktorý je organistom Drážďanskej katedrály. Jeho program má nie náhodou titul Hommage á Johann Sebastian Bach. Tento deň – 28. júl – je dňom úmrtia najvýznamnejšieho organového skladateľa a preto v programe Trümplera zaznejú Bachove skladby a kompozície iných skladateľov na hudobnú tému zloženú z tónov B.A.C.H.

Festival ponúkne aj koncert organa s iným hudobným nástrojom. Slovenskí umelci – organista Vladimír Kopec a trubkár Tibor Durdiak – zahrajú 4. augusta spoločne skladby slávnych majstrov baroka (A. Vivaldi, M.A. Charpentier, L.Vierne, T. Albinoni, A. Guilmant). Vladimír Kopec, absolvent Konzervatória sv. Cecílie v Ríme a organista a hudobný skladateľ Nitrianskej diecézy sa predstaví sólovým repertoárom z diel francúzskych romantických skladateľov.

Zahraničné hviezdy

Katedrálny organový festival bude pokračovať v ďalších týždňoch recitálmi viacerých zahraničných organistov. Predstaví sa Poliak Witold Zalewski (11. augusta), Talian Giulio Mercati (18. augusta) aj americký organista David di Fiore, ktorý dlhodobo žije na Slovensku.

Vystúpia tiež renomovaní organisti Xavier Deprez z Belgicka a Esteban Elizondo Iriarte zo Španielska, ktorý 8. septembra uzavrie festival v katedrále.

Súčasťou festivalu už tradične býva aj Koncert v arcidiecéze, ktorý sa po tretí raz bude konať v Kostole sv. Margity v Zohore v nedeľu 11. septembra o 19.00 h. Slovenskému publiku sa prvýkrát predstaví nemecký hráč na panovu flautu Helmut Hauskeller v sprievode organistu Šurina.

Čítajte aj: Dlhoočakávané shakespearovské slávnosti už tento týždeň. Čo ešte ponúka Bratislava?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM