Rôzne

Katedrála na Peknej ceste dostala 17 nových zvonov

Katedrála sv. Šebastiána v bratislavskej mestskej časti Rača dostala vianočný darček v podobe 17 bronzových zvonov. Spolu vytvárajú zaujímavú zvonkohru, ktorá umožňuje interpretovať neobmedzený počet skladieb.

Ilustračný obrázok k článku Katedrála na Peknej ceste dostala 17 nových zvonov
Zdroj: TASR

Najväčší zvon vážiaci 115 kilogramov, je označený textom „sv. Ján Pavol II.“, druhý najväčší zvon (93 kg) nápisom „sv. Šebastián, patrón katedrály“ a tretí (75 kg) „sv. Gorazd“. Na všetkých zvonoch je znak Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR a označenie „Katedrála sv. Šebastiána Bratislava – Krasňany“.

„Zvony hrajú každý deň na pravé poludnie, v nedeľu o 8.50, 10.20, 17.50 h a pred večernými omšami v utorok, stredu a piatok o 17.50. Taktiež podľa potreby desať minút pred omšou, ak pôjde o sviatok v rámci cirkevného roka,“ priblížil Peter Pálka, poslanec miestneho zastupiteľstva za Krasňany, ktorý stál pri tomto projekte.

Zvony sú vo vnútri vybavené elektromagnetickými bicími jednotkami, čím zvonkohra vytvára akési elektrické bicie nástroje. Všetky zvony uliala Zvonárska dielňa Tomášková-Dytrychvá, Brodek u Přerova, autorom zvonov je Rostislav Bouchal, taktiež z Brodku u Přerova.

„Som presvedčený, že nová zvonkohra bude ďalším skrášlením tejto katedrály, podobne ako to bolo napríklad v prípade zvonkohry na bývalom OD Prior na Kamennom námestí,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

Kostol na Peknej ceste bol pôvodne stavaný ako filiálny kostol farnosti Rača, ale keďže je v súčasnosti sídlom biskupa, stala sa z neho katedrála. Dostala názov Katedrála svätého Šebastiána podľa patróna vojakov aj samotného Ordináriátu OS a OZ.

Zaujímavosťou je, že pápež Ján Pavol II. pri svojej druhej pastoračnej návšteve Slovenska l. júla 1995 posvätil základný kameň tejto katedrály, ktorý sa však stratil, doplnila Eva Miklánková, hovorkyňa Miestneho úradu v Rači.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM