Správy

Karlovu Ves chránia pred vyčíňaním počasia tri meteorologické stanice

Obyvateľov Karlovej Vsi budú o náhlych zmenách počasia informovať tri nové meteostanice. Už minimálne zmeny v počasí monitorujú s presnosťou na desatiny stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Karlovu Ves chránia pred vyčíňaním počasia tri meteorologické stanice
Zdroj: TASR

Blížiaca sa letná búrka s extrémnymi prejavmi, mimoriadne silný vietor, či v zime prudký nástup mrazov. Aj takéto meteorologické výkyvy monitorujú pre bratislavskú Karlovu Ves tri nové meteostanice.

Svojimi čidlami monitorujú už minimálne zmeny v počasí s presnosťou na desatiny stupňa. Lokálnym monitorovaním teplotných, poveternostných aj zrážkových rozdielov sa výrazne zvýši ochrana zdravia a majetku ľudí.

„V predošlom ročnom období sme v jednom momente, na troch rôznych miestach, zaznamenali teplotný rozdiel osem stupňov. Prostredníctvom presnosti merania vieme vyhodnotiť, či je napríklad v zime potrebný posyp ciest a chodníkov. O namŕzaní vtedy rozhodujú desatiny stupňa,“ povedal prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Ján Hrčka. Tri stanice monitorujú počasie vo výške 15 a 200 centimetrov.

Dáta sú prístupné v reálnom čase

Zaujímavosťou je, že Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) má na celom území Bratislavy iba dve meteorologické stanice.

"Jedinečnosť našich meteorologických staníc spočíva v integrácií senzorov do ostrovného zariadenia. Sú bezdrôtovo napojené na hodnotiaci softvér a dáta sú prístupné mestskej časti v reálnom čase cez internet,“ vysvetlil Miroslav Hachlinec zo slovensko-americkej spoločnosti BARANI, ktorá meteostanice dodala.

„Rôzne extrémy v počasí prichádzajú náhle a lokálne. Predpovedanie a vyhodnocovanie počasia pre malé územia má čoraz väčší efekt,“ povedal známy meteorológ Peter Jurčovič.

Je presvedčený, že z podrobného monitoringu počasia môžu ťažiť nielen samosprávy. Takisto aj ostatné odvetvia, ktoré sú ovplyvnené počasím a klimatickými zmenami, ako poľnohospodári, dopravný priemysel, či záchranné zložky.

Tri meteorologické stanice v Karlovej Vsi sa radia medzi profesionálne zariadenia, aké využívajú meteorologické ústavy, letiská alebo inštitúcie prevencie škôd.

Vyžadujú však jednoduchšiu obsluhu ako iné, vo svete bežne používané stanice. Sú vyvíjané a vyrábané na Slovensku. Pripomeňme, že aj prostredníctvom ich presnosti Karlova Ves výrazne znížila náklady na zimnú údržbu 2015/2016.

Čítajte aj: Ako Karlova Ves investuje peniaze? Mestská časť sprístupnila interaktívny rozpočet

Ilustračný obrázok

Zdroj: Bratislava - Karlova Ves
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM