Samospráva

Karlova Ves: Žiakov zo zrušenej ZŠ Veternicová rozdelia medzi ostatné školy

Na škole sa aj napriek schválenému zámeru zrušenia školy uskutoční zápis detí do prvého ročníka. Zámer zrušenia schválili miestni poslanci v polovici februára.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves: Žiakov zo zrušenej ZŠ Veternicová rozdelia medzi ostatné školy
Zdroj: TASR

Analýza kapacít základných škôl v Karlovej Vsi ukázala, že všetkých 188 žiakov zo ZŠ Veternicová bude možné umiestniť do zvyšných troch ZŠ, ktoré má mestská časť Bratislava-Karlova Ves vo svojej pôsobnosti. Analýzu spracovala samospráva v súvislosti s faktom, že poslanci Karlovej Vsi na svojom zasadnutí 16. februára odsúhlasili zámer zrušenia základnej školy. Informoval hovorca mestskej časti Branislav Heldes.

V súčasnosti navštevuje ZŠ Veternicová 188 žiakov. Deťom budú od septembra k dispozícii ďalšie tri základné školy, ktorých zriaďovateľom je mestská časť – ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici, ZŠ Karloveská 61 a Spojená škola na Tilgnerovej ulici. „Rokujeme s riaditeľmi škôl aj o možnosti presunu celých triednych kolektívov v záujme zachovania kontinuity vzťahov medzi žiakmi jednotlivých tried,“ vysvetlila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Zámer zrušenia ZŠ Veternicová schválili miestni poslanci na svojom zasadnutí 16. februára z dôvodu neustáleho poklesu žiakov a nedostatku peňazí na prevádzku školy. „Za desať rokov klesol počet žiakov zo 456 na súčasných 188,“ pripomenul hovorca Karlovej Vsi.

„Neustále sa znižujúci príjem z normatívov spôsobuje, že v súčasnosti chýba na prevádzku školy mesačne približne 7-tisíc eur,“ dodal. Mestská časť síce môže získať pre školu časť peňazí v dohadovacom konaní, Heldes však upozornil, že na tieto peniaze nevzniká nárok.

O definitívnom vyradení ZŠ zo siete škôl a školských zariadení musí rozhodnúť ministerstvo školstva. Na ZŠ sa napriek schválenému zámeru zrušenia školy uskutoční zápis do prvého ročníka, a to 22. a 23. apríla.

Čítajte tiež: " Základná škola Veternicová v Karlovej Vsi po tomto školskom roku skončí":http://bratislava.dnes24.sk/…konci-229520

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM