Alexandra Húsková Správy

Karlova ves žiada o zastavenie masívneho výrubu stromov na Sihoti i pod Kráľovou horou

Lesy by mali slúžiť najmä na športové a rekreačné účely. Vedenie Karlovej Vsi chce preto zastaviť výrub stromov v okolí mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Karlova ves žiada o zastavenie masívneho výrubu stromov na Sihoti i pod Kráľovou horou
Zdroj: TASR

Alarmujúcu situáciu s masívnym výrubom asi 30 stromov pod Kráľovou horou a na ostrove Sihoť by mal začať riešiť Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva SR.

K začatiu potrebných rokovaní vyzýva mestská časť Karlova Ves, na ktorú sa obrátili viacerí obyvatelia.

„Lesy v okolí Karlovej Vsi majú v správe štátne Lesy SR. Čo je však veľmi znepokojujúce, aj súkromní vlastníci, ktorí stoja napríklad za nelegálnymi výrubmi na bratislavskej Kolibe. Obyvatelia vnímajú výruby mimoriadne citlivo. Sme presvedčení, že tieto lesy by mali byť v správe organizácie Mestské lesy tak, aby hlavné mesto malo vplyv na spôsoby ich využívania,“ upozornila na situáciu starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Prečítajte si aj: Petíciu za zachovanie ostrova Sihoť podpísalo už viac ako dvetisíc ľudí

Masívne výruby sa dejú v lesoch v katastrálnom území mestskej časti Devín a Karlova Ves. „V prípade územia Sihoť odporúča Karlova Ves vytvorenie územia bez zásahov,“ uviedol Branislav Heldes, hovorca MČ Karlova Ves.

Lesy, ktoré sú v tesnom dotyku s obytnými zónami, by mali slúžiť predovšetkým pre športové a rekreačné účely, v minimálnej miere pre hospodárske účely.

Mestské časti Karlova Ves a Devín sú v nepretržitom kontakte. „V prípade výrubu v lokalite Kráľova hora sme na mieste zistili, že pochybil odborný lesný hospodár. Postupoval podľa neplatného hospodárskeho lesného plánu. Dohodli sme sa preto, že zastaví ťažbu a umožní len ošetrovacie práce a výrub chorých a poškodených stromov,“ doplnila starostka Devína Ľubica Kolková.

Prečítajte si aj: Výrub stromov v Bratislave pokračuje, vytínať sa bude na Lafranconi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM