Samospráva

Karlova Ves podporí svoje školy, ponechá im príjem z prenájmu učební a jedální

Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavskej mestskej časti Karlova Ves budú môcť od januára 2016 prenajímať učebne, školské ateliéry či jedálne vo vlastnej réžii.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves podporí svoje školy, ponechá im príjem z prenájmu učební a jedální
Zdroj: TASR

Príjmy z prenájmu týchto priestorov budú od nového roku príjmom školy. Ustanovujú to zásady hospodárenia s majetkom mestskej časti, ktoré dnes schválili poslanci Karlovej Vsi.

Dokument, do ktorého sa po prvýkrát podarilo zakomponovať aj samostatnú časť venujúcu sa správe škôl, vznikal v spolupráci s riaditeľmi karloveských vzdelávacích zariadení.

„V tomto roku sme zrealizovali viaceré investície do základných a materských škôl v hodnote 188.000 eur, no rovnako dôležité sú pre školy aj systémové zmeny. Sme radi, že sa nám spoločne s riaditeľmi škôl podarilo pripraviť novelu, ktorá umožní školám hospodáriť samostatnejšie a s väčšími finančnými prostriedkami,“ povedala k schválenej novele zásad hospodárenia starostka Dana Čahojová.

Čo znamená príjem školy po novom?

Príjmom školy bude podľa schválených zásad nielen príjem zo samotného prenájmu, ale aj náklady na energie pri prenájme týchto priestorov. Prenájom sa týka času mimo vyučovania. Maximálna doba prenájmu je jeden školský rok.

V prípade prenájmu telocviční v čase, v ktorom neprebieha vyučovanie, bude príjem odvádzaný do Fondu rozvoja športu, ktorý je určený na investície do telocviční a športových zariadení škôl. Príjem za energie ostane pre školy.

Priestory škôl, v ktorých dlhodobo neprebieha výchovno-vzdelávací proces, bude prenajímať mestská časť. Príjem z tohto prenájmu bude jej príjmom. Rovnako to platí aj v prípade prenájmu areálu škôl. Mestská časť uzatvorí o prenájme týchto priestorov zmluvu na základe verejno-obchodnej súťaže, dobrovoľnej dražby alebo prostredníctvom priameho nájmu.

Starostka Karlovej Vsi dodala, že prijaté zásady sú súčasťou viacerých krokov mestskej časti zameraných na podporu karloveských škôl. Prispejú k celkovému navýšeniu finančných prostriedkov na školstvo v novom rozpočte o 82 tisíc eur.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti je ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici, ZŠ Karloveská, ZŠ Veternicova a Spojená škola (ZŠ a gymnázium) na Tilgnerovej ulici.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM