Samospráva

Karlova Ves odmieta návrh mestského VZN o daniach z nehnuteľností

Bratislavská mestská časť Karlova Ves nesúhlasí s návrhom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta SR Bratislavy, ktoré zvyšuje sadzby daní z nehnuteľnosti. Poslanci sa k návrhu odmietavo postavili na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves odmieta návrh mestského VZN o daniach z nehnuteľností
Zdroj: TASR

Návrh VZN, ku ktorému sa v súčasnosti vyjadrujú zastupiteľstvá jednotlivých mestských častí, uvádza zvýšenie daní z nehnuteľností o 100 percent, v niektorých prípadoch aj viac. Zároveň znižuje tiež vekovú hranicu ľudí, ktorí majú nárok na 50-percentné zníženie daní zo súčasných 70 rokov na 62.

Podľa autorov návrhu sa toto zníženie týka 32 percent obyvateľov Bratislavy. Hlavné mesto predpokladá, že mesto by na základe zvýšenia daní z nehnuteľností zvýšilo svoj príjem o 7 miliónov eur.

Výzvu na nesúhlas s návrhom VZN na rokovaní zastupiteľstva predniesol poslanec Vladimír Dulla (bez politickej príslušnosti). Poukázal pritom na to, že návrh neobsahuje jasne to, na čo budú peniaze určené. Pozastavil sa aj nad znížením vekovej hranice pre daňovú úľavu.

„Okrem iného nezohľadňuje skladbu príjmov domácností, či má domácnosť iba príjmy z dôchodku, alebo majú členovia domácnosti aj iné príjmy, napríklad z podnikania,“ vysvetlil Dulla.

Poslanec Robert Krampl (bez politickej príslušnosti) má tiež pochybnosti o efektívnom použití zvýšeného príjmu mesta z dani z nehnuteľnosti. „Nie som si istý, či by tieto peniaze nešli na splatenie starých dlhov, prehratých súdnych sporov, či na riešenie financovania verejnej dopravy,“ uviedol. „Tento návrh mi pripadá, že zasa všetko budeme riešiť len tým, že zvýšime dane,“ dodal.

Poslanec Marcel Zajac (bez politickej príslušnosti) ho doplnil tým, že nie je známe, či zvýšenie daní je poslednou príležitosťou ako riešiť zlú finančnú situáciu mesta. „Nemáme jasne vysvetlené a doložené, že mesto už iným spôsobom nemôže nájsť peniaze, že napríklad ich nemôže vymôcť prostredníctvom súdnych sporov za nevýhodne predané pozemky v minulosti,“ povedal. Peter Lenč (KDH) považuje návrh za rezignáciu primátora Iva Nesrovnala k jeho proklamovaným snahám získať viac peňazí pre hlavné mesto od vlády.

Návrh zmeny VZN týkajúci sa daní z nehnuteľností ráta so 100-percentným a v niektorých prípadoch i vyšším zvýšením sadzieb daní.

Týka sa to aj bytov, ktoré sú rozdelené do troch pásiem hlavného mesta. V okrajových častiach Rusovce, Jarovce, Čunovo, Lamač, Vajnory, Devín a Záhorská Bystrica sa sadzba podľa návrhu zvyšuje z 0,35 na 0,70 eura, v ďalších mestských z 0,39 na 0,78 eura a Starom Meste z 0,47 na 0,94 eura. Mestské zastupiteľstvo by sa malo návrhom VZN zaoberať v októbri. V prípade schválenia trojpätinovou väčšinou by nové VZN platilo od 1. januára 2016.

Prečítajte si tiež: Vladimír Bajan : Vzdať sa funkcie? Ja som to nepočul a ku každej sprostosti sa vyjadrovať nebudem

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM