Nina Táborská Samospráva

Karlova Ves chce spojiť parlamentné voľby s obecným referendom

Marcové voľby do Národnej rady Slovenskej republiky by sa v mestskej časti Bratislava – Karlova Ves mali niesť aj v znamení obecného referenda. Mestská časť ho plánuje vyhlásiť na deň konania parlamentných volieb, teda na 5. marec 2016.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves chce spojiť parlamentné voľby s obecným referendom
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, či referendum v Karlovej Vsi bude, rozhodnú miestni poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve.

„Chceme využiť parlamentné voľby na to, aby sme sa obyvateľov Karlovej Vsi spýtali na názor v niektorých komunálnych témach. Či už ide o systém parkovania, prevádzkovania hazardných hier na území našej mestskej časti, alebo používania pyrotechniky počas osláv príchodu Nového roka. Príležitosť konania celoštátnych volieb využívame na uplatnenie priamej demokracie v dôležitých záležitostiach obce, ktoré sa dotýkajú každého človeka,“ povedala starostka mestskej časti Bratislava – Karlova Ves Dana Čahojová.

O tom, či bude mať Karlova Ves svoje referendum, rozhodnú poslanci Karlovej Vsi 28. januára 2016.

V Slovenskej republike poznáme dva typy referenda. Prvým je obligatórne, ktoré je vypísané v prípadoch, ktoré priamo ustanovuje a predpisuje Ústava SR. Fakultatívne referendum, ktoré plánuje mestská časť Bratislava – Karlova Ves, umožňuje obyvateľom hlasovať o otázkach verejného záujmu.

Na to, aby bolo úspešné, v ňom musí hlasovať minimálne 50 percent oprávnených voličov. Mestská časť chce referendum zorganizovať na deň parlamentných volieb aj preto, že v dvoch posledných – v rokoch 2012 a 2010 – využilo svoje hlasovacie právo 59 percent oprávnených voličov.

Prečítajte si tiež: Ružinov otvára spotrebiteľskú právnu poradňu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM