Nina Táborská Samospráva

Karlova Ves bude každý mesiac zverejňovať platy a odmeny zástupcov mestskej časti

Bratislavská Karlova Ves bude od apríla každý mesiac zverejňovať výšku mzdy a odmien starostky mestskej časti, jej zástupcu, prednostu miestneho úradu, tajomníka miestnej rady i poslancov miestneho zastupiteľstva uhrádzaných z verejných rozpočtov.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves bude každý mesiac zverejňovať platy a odmeny zástupcov mestskej časti
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Miestni poslanci totiž prijali na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva návrh poslanca Igora Bendíka. Podľa návrhu sa budú na úvodnej stránke webu MsČ uvádzať finančné náležitosti priznané za výkon funkcie vždy do 25. dňa v mesiaci.

Bendík návrh predložil podľa vlastných slov s cieľom zvýšiť transparentnosť mestskej časti a zlepšiť informovanosť obyvateľov Karlovej Vsi.

Na utorkovom rokovaní Bendík pozmenil svoj pôvodný návrh, v ktorom formuloval požiadavku zverejňovať aj platové náležitosti vedúcich miestneho úradu. Viacerí poslanci však upozornili na pravdepodobný konflikt so zákonom o ochrane osobných údajov. S návrhom zverejňovať svoj plat však súhlasil prednosta mestskej časti Ján Hrčka.

Prečítajte si tiež: Šokujúce správy z Karlovej Vsi: Mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch, predošlé vedenie zlyhalo

Zmenil sa aj pôvodný návrh uvádzať iba výšku platov a odmien uhradených z rozpočtu mestskej časti. Poslanec Vladimír Dulla poukázal na to, že ak mestská časť sprístupní takúto informáciu, mala by byť komplexná. „Teda, aby boli zverejnené príjmy zo všetkých verejných rozpočtov, ktoré dostáva volený zástupca mestskej časti,“ uviedol Dulla.

Nový riaditeľ Karloveského športového klubu

Na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva zvolila mestská časť aj nového riaditeľa pre Karloveský športový klub. Bude ním od apríla Juraj Kadnár.

Nového riaditeľa svojej príspevkovej organizácie hľadala mestská časť po tom, čo poslanci Karlovej Vsi odvolali v decembri 2014 bývalého šéfa KŠK Igora Valigu. Ten už v predchádzajúcom volebnom období čelil kritike poslancov v súvislosti s netransparentným hospodárením a riadením klubu. Poslanci sa Valigu snažili niekoľkokrát odvolať, vtedajšie vedenie samosprávy pod vedením starostky Ivety Hanulíkovej tak neurobilo.

Po odvolaní Valigu zabezpečoval dočasné riadenie KŠK Kadnár. Bývalý slovenský olympionik a reprezentant v rýchlostnej kanoistike bol zároveň jediný, kto vo výberovom konaní na nového riaditeľa splnil všetky podmienky súťaže.

Kadnár podľa vlastných slov plánuje zlepšiť stav športovísk v mestskej časti a chce pracovať na konsolidácii výdavkov KŠK. Usporené prostriedky by mali smerovať k jednotlivým klubom. „V princípe chcem, aby kluby ktoré tu pôsobia, či už futbalisti, vodáci, basketbalisti či stolní tenisti cítili, že majú podporu mestskej časti,“ uzavrel Kadnár.

Investície do materských škôlok

Na programe utorkového rokovania bolo aj schvaľovanie nového rozpočtu pre Karlovu Ves. Tento rok plánuje mestská časť investovať do rekonštrukcie svojich škôl a škôlok 201 500 eur. Vyplýva to z rozpočtu mestskej časti na rok 2015, ktorý schválili karloveskí poslanci.

Peniaze na rekonštrukcie budú vyčlenené z Fondu opráv a obnovy školských zariadení. Ráta sa s rekonštrukciou toaliet v ZŠ Majerníkova a Tilgnerova, v ZŠ Karloveská sa bude opravovať strecha i pleseň v telocvični.

Prečítajte si viac: Karlova Ves má schválený rozpočet: Pre obrovské súdne spory výrazne znížili výdavky mestskej časti

Modernizovať sa bude vybavenie kuchýň v MŠ Borská a Pod rovnicami, na objekte, v ktorom sídli novozriadená MŠ Majerníkova, sa budú vymieňať okná. Počíta sa aj s postupnou rekonštrukciou hygienických zariadení v škôlkach. Suma 25.000 eur pôjde vo forme spolufinancovania na rozšírenie kapacity materských škôl.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM