Nina Táborská Samospráva

Karlova Ves ako jedna z prvých samospráv na Slovensku prichádza s interaktívnym rozpočtom

Pokiaľ chceli v minulosti obyvatelia Karlovej Vsi nájsť nejaké rozpočtové údaje, museli preskúmať kvantum informácií. Len rozpočet na tento rok má 61 strán textu a tabuliek. Od teraz majú však možnosť jednoducho a rýchlo skontrolovať, odkiaľ peniaze prichádzajú a na čo ich mestská časť míňa.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves ako jedna z prvých samospráv na Slovensku prichádza s interaktívnym rozpočtom
Zdroj: TASR

Vizualizovaný interaktívny rozpočet ponúka všetky informácie v jedinom diagrame. Občan sa môže jednoducho (podobne ako na Google mapách) priblížiť do kapitol rozpočtu, ktoré ho zaujímajú a sledovať, koľko peňazí kam plynie.

Je to užitočné pre všetkých, ktorí chcú mať informácie ľahko dostupné a vidieť finančné toky zrozumiteľne na jednom mieste.

„Politici by sa nemali báť zverejňovania zrozumiteľných informácií. Čím viac ľahko dostupných informácií verejnosť má, tým menej nedorozumení vzniká, tým je kontrola vecnejšia," povedala k interaktívnemu rozpočtu starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Interaktívny rozpočet pre MČ Karlova Ves bezplatne vytvorila nezisková organizácia wikiBudgets, ktorej spoluzakladateľom je bratislavský rodák Daniel Sedláček.

Interaktívny rozpočet Karlovej Vsi si môžete pozrieť TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM