KAW Rôzne

Kaplnka v petržalskom Starom háji je oázou pokoja

Stojí v tieni gaštanov oddelená od rušnej Furdekovej ulice len úzkym pásom lesa. Privíta vás plameňom sviečok a poskytne pokoj na premýšľanie či rozjímanie.

Ilustračný obrázok k článku Kaplnka v petržalskom Starom háji je oázou pokoja
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Pri kaplnke v Starom háji môžete nerušene relaxovať alebo spomínať na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Tak, ako to robia desiatky Petržalčanov nielen vo Sviatok všetkých svätých.

Na jeseň sa okolo nej naháňajú deti, po tom, čo nazbierali plné vrecká gaštanov. Často sa zastavia aj okoloidúci cyklisti a psíčkari oddýchnuť si na drevených lavičkách v jej tesnej blízkosti.

Miesto, na ktorom kaplnka stojí, nie je náhodné. V roku 1809 zasiahli Petržalku dve tragické udalosti. Jednou bola jej okupácia napoleonskými vojskami, druhou veľká povodeň.

Záplavová voda vraj doniesla na miesto pri horárni Starý háj veľký drevený kríž. Po povodni ho postavili na mieste, kam doplával. Kríž postupne spráchnivel a keďže pripomínal Petržalčanom dôležité udalosti, nahradili ho v roku 1869 kamenným krížom.

Pietne miesto navštevovalo čoraz viac ľudí. Vtedajší obyvatelia pravého brehu Dunaja sa preto rozhodli, že na pietnom mieste postavia kaplnku, do ktorej umiestnia spomínaný kamenný kríž s nápisom v nemčine „Na pamiatku povodne v roku 1809 od obyvateľov Bratislavy 1869“. Stalo sa tak na začiatku storočia – v roku 1909.

Zrekonštruovaná stavba so zvonicou v neogotickom štýle v lesíku stojí dodnes. Je oázou pokoja v uponáhľanom živote obyvateľov sídliska.

Čítajte aj: Veža v Sade Janka Kráľa je vzácnym skvostom

Kaplnka
2
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM