KAW Kultúra

Kapitulská a Židovská ulica otvoria brány do dvorov starých domov

Nenechajte si ani tento rok ujsť obľúbené podujatie, ktoré odhalí kus histórie a pripomenie, ako naše mesto vyzeralo kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Kapitulská a Židovská ulica otvoria brány do dvorov starých domov
7
Galéria
Zdroj: Oživenie Kapitulskej o.z.

Podujatím na Kapitulskej ulici ožije uličný priestor, priľahlé dvory a záhrady. Akcia Jarné Kapitulské dvory 2017 prepojí uličky v Starom Meste s mestskými hradbami a cez peší most až na novovzniknutú pešiu zónu na Židovskej ulici.

História ožije

Kultúrne podujatie „Kapitulské Dvory“ odštartuje už po siedmy raz v priestoroch jednej z najstarších častí Starého Mesta. „Tento rok sme našu komunitnú aktivitu rozšírili aj o mestské hradby a novo vytvorenú pešiu zónu situovanú na Židovskej ulici. Podujatie na Kapitulskej ulici sa bude tradične odohrávať v uličnom priestore, priľahlých záhradách a dvoroch, kde si návštevníci budú môcť pozrieť rôzne divadelné a hudobné predstavenia aj diskusie,“ povedal pre Bratislava24.sk organizátor akcie Ľubomír Boháč z neziskovej organizácie Oživenie Kapitulskej ulice.

„Sobotňajšia akcia bude reagovať aj na aktuálnu potrebu boja proti extrémizmu a jej snahou je prezentovať aj multikulturálny a etnický rozmer bývalého mesta Pressburg, teda dnešnej Bratislavy,“ doplnil Boháč. Na Židovskej ulici si budú postavené panely vybraných židovských osobností, ktoré významne prezentovali mesto doma a v zahraničí. Súčasťou podujatia budú aj komentované prehliadky vystavených panelov a odborná prednáška v Baxovej veži.

Prídu aj zahraniční Slováci

Určitú paralelu prenasledovaných židovských obyvateľov predstavujú aj osudy Slovákov, ktorí migrovali pred storočiami do iných častí vtedajšej monarchie a dnes vytvárajú slovenské komunity v celej Európe, najmä však v srbskej Vojvodine a v Rumunsku. Umeleckú tvorivosť týchto zahraničných Slovákov predstaví v priestore Židovskej ulice občianske združenie Krajanský inštitút s projektom Kalab.

Okrem množstva kvalitných hudobných predstavení v Albrechtovom Dome a Katovom dome, bude vyvrcholením podujatia vystúpenie hudobnej skupiny Pressburger Klezmer Band v priestoroch Baxovej veže.

Podrobný program nájdete TU.

sobota / Kapitulská a ďalšie ulice / od 10:00 do 18:00 hod. / vstup voľný

Prvá škola v meste

Kapitulská ulica začala vznikať v rovnakom čase s Michalskou, zrejme už v prvej polovici 14. storočia. V stredoveku tu prekvitalo vzdelanie. Bola tu prvá škola v meste, označovaná ako gymnázium. Chodili sem nielen kňazi, ale aj deti mešťanov. Neskôr tu bola prvá právnická fakulta, ktorú presťahovali z Trnavy.

Akadémia, ktorá mala okrem toho ešte aj bohosloveckú fakultu, sa stala základom pre vznik Alžbetínskej univerzity, predchodkyňa Univerzity Komenského. Hoci na Kapitulskej ulici žilo voľakedy viac ľudí ako v súčasnosti, krčma na nej nikdy nebola povolená. Nenachádzajú sa tu ani žiadne kaviarne, obchody či firmy, a to preto, lebo väčšina parciel a domov vždy patrila cirkvi.

V súčasnosti sa tu nachádza bohoslovecká fakulta, kňazský seminár, farský úrad a budova Collegium Emericanum, ktorý pripravoval gymnazistov na štúdium teológie.

Oživenie Kapitulskej o.z.
7
Galéria
Zdroj: Oživenie Kapitulskej o.z.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM