Ľuba Lesná Samospráva

Kandidát na starostu Buocik: V Ružinove treba referendum o výstavbe

Vyhlásiť v bratislavskom Ružinove na päť rokov stavebné uzávery a pre všetky sídliská spracovať územné plány zón, pre jeden byt vyčleniť jedno bezplatné parkovacie miesto a pozemky pod skeletom bývalého obchodného domu Ružinov získať od investora do rúk samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na starostu Buocik: V Ružinove treba referendum o výstavbe
Zdroj: TASR

To sú tri priority, s ktorými ide do novembrových komunálnych volieb kandidát na starostu a súčasný vicestarosta Ján Buocik, za ktorým stoja strany SDKÚ-DS, Sieť, SaS a Most–Híd.

Buocik pred novinármi zdôraznil, že v Ružinove v súčasnosti sú tri ucelené urbanistické celky, ktoré nepotrebujú žiadne ďalšie zahusťovanie. „V tomto stave, v akom sa dnes Ružinov nachádza, ho treba zachovať,“ povedal.

Začína s petíciou

Spúšťa preto petíciu za obmedzenie výstavby na sídliskách v mestskej časti, ktorá by mala podľa jeho slov vyústiť do vyhlásenia miestneho referenda. „Tam sa občania vyjadria k tomu, či chceme prostredníctvom územných plánov zón regulovať výstavbu na všetkých sídliskách v Ružinove a budú tak vyhlásené stavebné uzávery. Tie môžu trvať až päť rokov a v tom období sa zadefinuje Ružinov taký, ako ho dnes poznáme,“ vysvetlil.

K bytu jedno parkovacie miesto zadarmo

Buocik chce ďalej riešiť parkovanie. Navrhuje, že jednému bytu bude prináležať jedno parkovacie miesto v rezidenčnej zóne, kde človek býva, zadarmo. „Každé ďalšie auto, ktoré v rodine je, už nie je štandardom a bude spoplatnené,“ poznamenal.

Nerezidenti budú tiež podľa jeho slov za parkovanie musieť platiť. Buocik navrhol vytvorenie záchytných parkovísk, čo je však v kompetencii magistrátu.

Riešenie skeletu bývalého obchodného domu

V svojom programe Buocik tiež rieši problém skeletu bývalého obchodného domu Ružinov. „Projekt dostal nového investora, ale stavebné povolenie je tam vydané na shopping mall, veľký asi ako polovica Auparku. Keď sa také niečo na Tomášikovej ulici zrealizuje, ulicu môžeme úplne zatvoriť, lebo sa tam nebude dať hýbať,“ upozorňuje.

S investorom sa chce preto dohodnúť na zámene pozemkov a na mieste vytvoriť napríklad dva bytové domy, občiansku vybavenosť či nákupné centrum, ale v takom rozsahu, aký veľký bol pôvodný obchodný dom.

Kampaň si financuje sám

Buocik tvrdí, že si svoju kampaň financuje sám a žiadna zo strán, ktoré ho podporujú, mu na ňu neprispieva. Do dnešného dňa minul asi 13.500 eur a náklady sa podľa neho vyšplhajú ešte k 20.000 eur.

V Ružinove si budú môcť voliči vybrať zo šestice kandidátov na starostu. Okrem Buocika kandiduje úradujúci starosta Dušan Pekár (KDH, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, OKS a SMK) a predchádzajúci starosta, mestský poslanec Slavomír Drozd (Smer-SD, SNS, Strana zelených Slovenska). Ďalšími kandidátmi sú Valentín Mikuš (Lepšia štvrť), Miloslav Hetteš (Nový parlament) a Vladimír Kovalčík (Strana moderného Slovenska).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM