Maros Palesch Rôzne

Kancelária župy v Bruseli má nový portál

Kancelária BSK pri EÚ inštitúciách v Bruseli spustila novú webovú stránku svojho zastúpenia www.bratislavaregion.eu.

„Návštevníci stránky majú možnosť dozvedieť sa základné údaje o kraji, ako aj o turistických a kultúrnych atrakciách. Stránka zároveň poskytuje informácie o zastúpení Bratislavskej župy v Bruseli, jej histórii a hlavne o jej cieľoch a aktivitách,“ priblížil bratislavský župan Pavol Frešo. Pilotne je stránka spustená v slovenskom jazyku, postupne pribudnú anglická aj francúzska verzia.

Nosnou témou stránky sú informácie o aktuálnom dianí na európskej pôde. Stránka poskytuje základné informácie o európskych inštitúciách, legislatíve, predovšetkým v kontexte kohéznej politiky EÚ ako aj príprave nového programového obdobia 2014–2020, ale aj o podujatiach, na ktorých Bratislavská župa tradične participuje v Bruseli. Subjekty BSK majú zároveň možnosť dozvedieť sa informácie o štrukturálnych fondoch EÚ a komunitárnych programoch Európskej komisie, ale aj sledovať výzvy a ponuky na projektové partnerstvá. V neposlednom rade poskytuje informácie o Bruseli, ale aj praktické informácie v prípade vycestovania do Bruselu. Pestrosť stránky dotvára bohatá galéria fotografií, aktuálne správy, kalendár podujatí, prepojenia na sociálne siete, ale aj aktuálne počasie v Bratislave a Bruseli.

Kancelária v Bruseli bola zriadená v roku 2002. V máji 2005 bol v Bruseli otvorený Dom slovenských regiónov ako spoločné zastúpenie 8 samosprávnych krajov Slovenska. Avšak, jeho činnosť bola koncom roku 2010 ukončená. Bratislavský kraj opätovne otvoril Kanceláriu BSK v Bruseli 30. júna 2011 a sídli na Rue Breydel 40 v európskej štvrti, v blízkosti Európskej komisie a Rady EÚ. Regionálnym zástupcom BSK v Bruseli je Marek Dvorský.

Jednou z nosných aktivít kancelárie je aj aktívna participácia na príprave nového programového obdobia 2014–2020, a to aj v súvislosti s prijatím nariadení Európskej komisie o kohéznej politike a štrukturálnych fondov. „Našim cieľom je ovplyvniť fungovanie eurofondov tak, aby ich mohli čerpať aj bohatšie regióny, medzi ktoré patrí aj Bratislavská župa. Napríklad na investičné aktivity do základnej infraštruktúry v oblasti dopravy, školstva, sociálnych vecí či životného prostredia,“ doplnil župan Pavol Frešo.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

zupa v bruseli
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM