Nina Táborská Rôzne

Šachty bez poklopov hneď vedľa chodníkov: Kompetentní "monitorujú", dobrovoľníci opravujú

Vedľa chodníkov sa nachádzajú šachty, ktoré nie sú ničím prikryté. Aj taká je bratislavská realita. Samospráva situáciu monitoruje od mája. Zelená hliadka sa tomu viac už nemohla prizerať. Vďaka akcii Spotfix zakryli kanály a zabránili tak nešťastiu, ktoré by mohli otvorené šachty priniesť.

Ilustračný obrázok k článku Šachty bez poklopov hneď vedľa chodníkov: Kompetentní "monitorujú", dobrovoľníci opravujú
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom tzv. SpotFixu je odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce… Bratislavské spotfixy organizujú bojovníci s odpadom – Zelená hliadka.

SpotFixom sa dobrovoľníci snažia odstrániť problémy určitej časti ulice a ukázať prostredníctvom dobrovoľníckej činnosti, že naše mesto môže vyzerať lepšie a vľúdnejšie.

Pod túto aktivitu patrilo napríklad natieranie zábradlia na Račianskej, umývanie ZŠT Vinohrady od graffiti, ale aj čistenie vchodu do podchodu na Trnavskom mýte. „Sú SpotFixy, kde opravíme niečo pokazené. Sú aj také, kde len niečo zrevitalizujeme a je to krajšie,“ povedal zakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka. Podľa neho sú však aj také, pri ktorých ide o ochranu zdravia ľudí či zvierat. A práve to predstavujú chýbajúce poklopy na kanáloch na Odborárskej.

Viac sa dočítate tu: Bratislavu aktivisti zbavili ďalšej hrôzy. Dokedy sa na nich budú kompetentní spoliehať?

Zelená hliadka tento podnet pôvodne zavesila na Odkazprestarostu.sk 11. mája 2015. Novomestská samospráva oslovila vodárov, Magistrát aj súkromného majiteľa pozemku. Nakoľko sa ale k týmto šachtám nikto nehlási, nikto ich nezakryl a tak stále predstavujú hrozbu pre okoloidúcich.

Zelená hliadka vo svojej v dielni TvorboDielňa odliala prvé dva betónové poklopy, ktoré už aktuálne zakrývajú dve diery. „Pri umiestňovaní poklopov sme však objavili ďalšie štyri otvorené šachty na tej istej Odborárskej,“ informuje Zelená hliadka.

„Posnažíme sa poklopy zakryť čo najskôr ako budeme vládať. Dovtedy prosím využívajte bezpečnejšiu cyklotrasu, ktorú sme nedávno zbavili asfaltových krtincov,“ vyzýva hliadka Bratislavčanov.

Foto: Zelená Hliadka.

Odokrytý kanál
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM