Rôzne

Kam dať deti z prihraničných rakúskych obcí do školy? Kvalita vyučovania je rozdielna

V prípade Bratislavy to majú deti ľahšie, nakoľko cestujú autom spolu s rodičmi alebo autobusovým spojením priamo z Wolfsthalu.

Ilustračný obrázok k článku Kam dať deti z prihraničných rakúskych obcí do školy? Kvalita vyučovania je rozdielna
Zdroj: TASR

V prihraničných rakúskych obciach rodičia zvažujú, či prihlásiť dieťa do základnej školy v mieste bydliska alebo do Bratislavy, keďže kvalita vyučovania je rozdielna. Uviedla to slovenská poslankyňa Obecného zastupiteľstva vo Wolfsthale Zuzana Ondrisová, ktorá má vo svojej agende najmä oblasť školstva. „Niektoré deti dávajú rodičia na Slovensko, niektoré absolvujú prvý stupeň v rakúskej škole," povedala Ondrisová s tým, že všetko závisí od konkrétneho učiteľa.

Dôvodom je najmä to, že úroveň základných škôl vychádza z miestnych možností prihraničnej oblasti a nedosahuje úroveň škôl vo vzdialenejších mestách, Bruck an der Leitha alebo Schwechat. „Tam je trošku problém so vzdialenosťou a časom stráveným cestovaním. Schwechat je dostupný vlakom, avšak dochádzanie do Brucku an der Leitha alebo Neusiedl am See je komplikované. Deti musia prestupovať a cestujú aj viac ako hodinu," spresnila Ondrisová s tým, že v prípade Bratislavy je to lepšie, nakoľko deti cestujú autom spolu s rodičmi alebo autobusovým spojením priamo z Wolfsthalu.

Prvý stupeň ZŠ, ktorú navštevujú deti z Wolfsthalu, je rozdelený medzi dve obce. Prvý a druhý ročník je v Bergu, tretí a štvrtý vo Wofsthale, deti cestujú do školy autobusom. Obidve obce majú vlastnú materskú školu a popoludňajšiu družinu v ZŠ.

Čítajte tiež: Vo Wolfsthale si najbližších päť rokov nový dom nepostavíte

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM