Rôzne

Kam až siaha ľudská zloba? Obyvateľka Vrakune by neváhala ublížiť chráneným sovám

Ľudská zloba zrejme nemá nijaké mantinely. Ochrancom dravých vtákov zavolala rozčúlená Bratislavčanka, nech niečo robia s piskotom mladých sov, pretože inak sa im môže "niečo stať."

Ilustračný obrázok k článku Kam až siaha ľudská zloba? Obyvateľka Vrakune by neváhala ublížiť chráneným sovám
8
Galéria
Zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

Na linke združenia Ochrana dravcov na Slovensku si už vypočuli množstvo telefonátov. Väčšina ľudí chce pomôcť poraneným vtákom alebo tým, ktoré vypadnú z hniezda. Telefonát z utorka však prekvapil viac ako iné. Bohužiaľ, nie v pozitívnom smere.

Vydesní ochranári

„Včera sme mali neuveriteľný telefonát z bratislavskej Vrakune. Pani Dagmar H. sa sťažovala na pískanie mláďat myšiarky ušatej spôsobom, ktorý nás vydesil. Preto, lebo naznačila, že ju vôbec nezaujíma, či je sova chránená, nakoľko ona a jej deti sa potrebujú vyspať. Pýtala sa, kedy si prídeme sovy zobrať, inak sa im vraj môže niečo stať,“ zdôverili sa členovia združenia na sociálnej sieti.

Ochrana dravcov na Slovensku vysvetlila nespokojnej Vrakunčanke a aj ostatným, ktorých pískanie sovičiek v noci ruší, že nie je správne, ani jednoduché, sovy „zobrať“, teda uniesť mláďatá dospelému páru.

Pískajú iba pár dní

„Vždy prosíme ľudí o trpezlivosť a zhovievavosť, pískanie o pár dní prestane. Mladé sovy pískaním pýtajú od rodičov potravu, pretože už vyskákali z hniezd a samé sa ešte neuživia. Žiaľ, stále sa objavujú prípady, kedy ľudia sovám ubližujú. Je to veľmi smutné, akí krutí dokážeme my ľudia byť. Našťastie je viac takých, ktorí majú porozumenie a rešpekt voči ostatným formám života,“ obracajú sa na verejnosť s prosbou o trpezlivosť ochranári.

Spomínaný príspevok združenia Ochrana dravcov na Slovensku vyvolal u ľudí na sociálnej sieti okamžitú odozvu. Obyvatelia Vrakune z okolia ulíc Bučinova a Rajecká prisľúbili pomoc a dohľad na sovičkami. S rovnakou požiadavkou sa ochranári obrátili aj na starostu Vrakune.

Ak by ste aj vy chceli pomôcť dravcom v okolí vášho bydliska, viac informácií sa dozviete TU.

Chránená myšiarka ušatá

Sova si nestavia vlastné hniezdo, ale využíva stavby iných druhov vtákov, napríklad strák. Tie bývajú ukryté často v skupinkách stromov na cintorínoch, v záhradách, parkoch, či iných verejných priestranstvách. Plačlivé pískanie mláďat tejto sovy mnohým ľuďom prekáža. Trvá však zhruba iba 2 týždne, kým sa mláďatá zdržiavajú v okolí hniezda a nie sú schopné si vlastnými silami uloviť korisť. Ľudia by mali byť v tomto krátkom období tolerantní a sovám neubližovať.

Iba v núdzových situáciách je možné pristúpiť k premiestneniu mláďat do náhradných hniezd, čo je však riešenie stresujúce tak pre mláďatá, ako pre ich rodičov. Niekedy ochranári realizujú prekládku hniezda do búdky, ktorá je umiestnená v blízkosti pôvodného hniezda, ale v bezpečnejšom prostredí. Ak krátkodobé pískanie mláďat strpíme, môžeme sa potom tešiť z mladých sovičiek, ktoré nám pripomínajú blízkosť a dôležitosť stále ustupujúcej prírody.

Myšiarku ušatú možno zazrieť aj v zime. Vtedy žije v kŕdľoch, ktoré tvorí niekoľko desiatok až stoviek jedincov. V tomto období myšiarky na vhodných miestach vytvárajú zimné zhromaždiská.

Vtáci
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM