Samospráva

K novým cestám sa pridávajú aj pouličné lampy. Ktoré mestské časti budú moderne osvetlené?

Celkovo sa v Bratislave nachádza viac ako 39-tisíc stĺpov verejného osvetlenia. Viaceré z nich sú v zlom stave, ich výmena však vždy závisí od finančných možností mesta.

Ilustračný obrázok k článku K novým cestám sa pridávajú aj pouličné lampy. Ktoré mestské časti budú moderne osvetlené?
Zdroj: TASR

Bratislava vymieňa staré a poškodené stĺpy verejného osvetlenia za nové. Celkovo pôjde o 57 stĺpov, ktoré budú vymenené v siedmich mestských častiach. Staré oceľové stĺpy nahradia obojstranne pozinkované stĺpy, ktoré majú nielen modernejší vzhľad, ale aj vyššiu životnosť.

Staré za nové

Cieľom výmeny stĺpov verejného osvetlenia je nahradenie opotrebovaných stĺpov modernými pozinkovanými stĺpmi, ktorých povrchová úprava zaisťuje bežnú údržbovú prevádzku a vysokú odolnosť proti poveternostným vplyvom počas celej ich životnosti. Ich výhodou je najmä odolnosť voči korózii, teda hrdzaveniu železa, ku ktorému dochádza pôsobením vonkajších vplyvov a je najčastejšou formou korózie.

Výmena stĺpov bude spravená v siedmich mestských častiach – Dúbravka, Petržalka, Rača, Staré Mesto, Karlova Ves, Podunajské Biskupice a Vrakuňa. Stĺpy verejného osvetlenia sa začali vymieňať približne pred dvoma týždňami v mestskej časti Dúbravka, kde sú vybrané staré stĺpy už vymenené za nové.

Celková hodnota výmeny 57 stĺpov verejného osvetlenia je v hodnote takmer 100-tisíc eur.

Celkovo sa v Bratislave nachádza 39 350 stĺpov verejného osvetlenia. Viaceré z nich sú v zlom stave, preto je cieľom mesta ich obnovovať. Takáto výmena vždy závisí od finančných možností mesta. Výmenu realizuje prevádzkovateľ verejného osvetlenia spoločnosť Siemens.

Mesto hľadá prevádzkovateľa osvetlenia

V súčasnosti hlavné mesto pripravuje verejné obstarávanie na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia, nakoľko súčasnému prevádzkovateľovi končí po 20-tich rokoch zmluva.

Mesto si s cieľom nastaviť podrobné podmienky pre verejné obstarávanie dalo posúdiť súčasný stav verejného osvetlenia – ide o realizáciu a posúdenie majetkovo-právneho vzťahu, technického stavu, posúdenia prevádzkového modelu a definovanie požiadaviek a odporúčaní pre budúce nastavenie optimálneho fungovania služby verejného osvetlenia.

Výsledok bude slúžiť ako podklad pri verejnom obstarávaní na dodávateľa mestského osvetlenia. Hlavným cieľom mesta je totiž vybrať takého prevádzkovateľa verejného osvetlenia, ktorý bude prevádzkovať osvetlenie v meste čo najefektívnejšie a s využitím moderných prvkov tak, aby mala Bratislava moderné verejné osvetlenie, aké je bežné aj v iných metropolách Európy.

Čítajte tiež: Osvetlenie v hlavnom meste prejde rozsiahlou kontrolou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM