Rôzne

Jediný prales svojho druhu v strednej Európe je v ohrození

V národnej prírodnej rezervácii Šúr pri Svätom Jure môžno nájsť vzácnu faunu a flóru v pôvodnom barinato-slatinnom jelšovitom lese s rašeliniskom. Dokedy ale?

Ilustračný obrázok k článku Jediný prales svojho druhu v strednej Európe je v ohrození
Zdroj: Jaroslav Praženka

V okolí prírodnej rezervácie s najvyšším ochranným stupňom 5 so zákazom vstupu mimo označených turistických chodníkov je podľa fotografa a obyvateľa Svätého Jura Jaroslava Praženku vysoký počet poľovníckych zariadení.

„Z jedného jediného miesta nie je problém napočítať aj zo desať poľovníckych posedov. Je to veľmi obľúbená poľovnícka oblasť, ktorá sa za posledné štyri roky zmenila na atraktívny poľovnícky revír v okolí NPR Šúr. Počet poľovnej zveri počas hlavnej poľovnej sezóny v týchto mesiacoch rapídne klesá, zazrieť voľne žijúcu zver je veľmi veľká náhoda,“ hovorí Praženka.

V okolí prírodnej rezervácie sa nachádza populárna cyklotrasa JuRaVa, so stále pribúdajúcim počtom návštevníkov, či už cyklistov, korčuliarov, psičkárov alebo rodín s malými deťmi.

Stresovaná zver

„Voľne žijúca zver v prírodnej rezervácii je veľmi stresovaná a prenasledovaná s historicky najvyšším počtom poľovníkov, v jej okolí nie je problém zazrieť veľa terénnych áut za účelom výkonu práva poľovníctva,“ pokračuje Praženka.

V Šúri sa nachádza veľmi vzácne vtáctvo, ako známy orol kráľovský s celkovým počtom do 40 hniezdiacich párov na Slovensku, ktorý podľa Praženku v tomto ročnom období priniesol na svet ďalšie dve mláďatá.

Šúr bol donedávna atraktívny pre fotografov prírody, kedy sa tu nachádzal oveľa väčší počet poľovnej zveri. „V súčasnosti je na ústupe aj miestna Biologická stanica Šúr Univerzity Komenského, ktorá je od februára tohto roku bez správcu,“ dodáva Praženka.

Biologická stanica vznikla na historicky známom mieste – pracovný židovský tábor, v súčasnosti sa tam nachádzajú historické artefakty, budovy z toho obdobia. V súčasnosti sa miestni obyvatelia obávajú o toto územie, dôvodu možnej údajne premeny na stavebne pozemky, ktoré by pokračovalo historicky známej snahe zničiť toto unikátne územie na Slovensku.

Jurský Šúr

Šúr vznikol pred približne 10-tisíc rokmi v priehlbni pozdĺž východných svahov Malých Karpát. Považuje sa za posledný a jediný pôvodný biotop – životný priestor jelšového lesa tohto typu v Strednej Európe, kde rastie niekoľko desiatok vzácnych, chránených a existenčne ohrozených rastlín.

Šúr je významným sídlom chránených druhov obojživelníkov a plazov a nemenej významným miestom pre hniezdenie ohrozených druhov vtákov. Atmosféru historicky najzachovalejšieho lesa s charakteristikou pralesa je možné využiť relaxom alebo krátkym odpočinkom v tejto prírode, a to v najväčšej tichosti. Keď príroda ožije, môžete zazrieť kvitnúce orchideje alebo mloky, sovy na strome alebo rôzne živočíchy.

Prírodné hodnoty tohoto jedinečného územia boli totiž v minulosti narušené viacerými negatívnymi faktormi, napríklad niekoľkoročného odvodňovania, v dôsledku čoho došlo k narušeniu vodného režimu.

Čítajte aj: S bioodpadom sa dá narábať oveľa efektívnejšie. Dokonca aj na balkóne

Šúrsky prales
4
Galéria
Zdroj: Jaroslav Praženka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM