Nina Táborská Rôzne

Jedinečný projekt v Bratislave: Sťažujete sa na bezdomovcov na Hlavnej stanici? Od pondelka budú pomáhať možno práve vám

Čo by ste povedali, keby sa na Hlavnej stanici v Bratislave objavovali namiesto mrznúcich ľudí bez domova nosiči batožín? OZ Proti Prúdu, ktoré je vydavateľ časopisu Nota Bene, prišlo s jedinečným nápadom, ako by mohli bezdomovci pomôcť možno aj práve vám, stanú sa z nich nosiči batožiny.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný projekt v Bratislave: Sťažujete sa na bezdomovcov na Hlavnej stanici? Od pondelka budú pomáhať možno práve vám
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Už v pondelok sa predstavia verejnosti šiesti nosiči batožín, vybraní predajcovia Nota Bene, ktorí začnú cestujúcim na Hlavnej stanici v Bratislave s batožinou.

Ide o nový projekt zamestnávania ľudí bez domova, ktorí budú pomáhať najmä starším ľuďom a ženám s batožinou. Nosiči budú k dispozícii každý pondelok, stredu a piatok od 9:00 do 13:00 hodiny.

Starší ľudia s batožinou na bratislavskej stanici potrebujú pomôcť so schodami. Ľudia bez domova potrebujú prácu. Práca nosičov batožín tak obe tieto potreby spája.

Ako Bratislava24.sk informovala Sandra Tordová z OZ Proti prúdu, „náš projekt je jedinečný aj v tom, že ľudia bez domova sú tradične v úlohe tých, ktorí potrebujú pomoc. Teraz sa situácia zmení. Vybraní predajcovia budú tí, ktorí budú pomáhať iným.“

Dlhy a exekúcie často bránia ľuďom bez domova zamestnať sa. Preto je súčasťou projektu aj pilotný program odlžovania.

„Nie je jednoduché veľakrát túto sociálnu skupinu zamestnať. Niektorí sú na tom čo sa bývania týka horšie, niektorí lepšie. U každého sa ale stretávame s problémom ako uzavrieť legálny vzťah, urobiť dohodu, aby ten človek mohol reálne pracovať. Práve tu sa stretávame s exekúciami, bariérami ako vyplácanie na ruku, ako cash nie na čierno,“ vysvetlil Peter Kadlečík z OZ Proti prúdu.

Zdá sa, že sa na Hlavnej stanici predsa len niečo začne meniť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM