Aktualizované han Rôzne

Je to POTVRDENÉ: Zelenskyj si to namieril na Slovensko! VIEME, čo ho u nás čaká

Včera (6. júna) sa šírila správa o tom, že Slovensko nečakane navštívi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Napokon sa tak aj stalo.

Ilustračný obrázok k článku Je to POTVRDENÉ: Zelenskyj si to namieril na Slovensko! VIEME, čo ho u nás čaká
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o jeho druhú návštevu SR, ale prvú od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

O čom budú diskutovať?

Zelenskyj sa stretne s Čaputovou v Prezidentskom paláci. Po oficiálnom uvítacom ceremoniáli čaká hlavy štátov spoločné rokovanie. Avizovaná je spoločná tlačová konferencia.

„Diskutovať budú najmä o bezpečnostnej situácii vrátane aktuálnej situácie na fronte, ako aj o ďalšej podpore Ukrajiny a o jej Mierovej iniciatíve, teda ukrajinskom návrhu mierového riešenia na skončenie vojny. Ďalšími témami rozhovorov bude podpora euroatlantických ambícií Ukrajiny aj v súvislosti s blížiacim sa samitom Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse,“ priblížil Strižinec.

Kľúčovou témou však bude podľa jeho slov aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce vrátane dopravných prepojení medzi oboma krajinami a účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny.

Celý demokratický svet dnes pomáha Ukrajine, ale nikto jej podľa Čaputovej nedal takú silu ako prezident Zelenskyj. „Jeho odhodlanie inšpiruje mnohých ľudí vo svete a dodáva silu jeho krajanom, ktorí sa už takmer 500 dní bránia ruskej agresii. Vedie krajinu, ktorá bráni svoju budúcnosť a svoje právo samostatne o nej rozhodovať,“ uviedla na sociálnej sieti.

Aj s Kollárom a premiérom

Zelenskyj sa následne stretne aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a premiérom Ľudovítom Ódorom. Ukrajinský prezident prichádza na Slovensko z Českej republiky, kde absolvoval stretnutie s prezidentom Petrom Pavlom, premiérom Petrom Fialom aj predsedami oboch komôr parlamentu. Tento týždeň navštívil Zelenskyj aj Bulharsko. Pokračuje tak v sérii návštev krajín, ktoré podporujú Ukrajinu.

V súvislosti s ochranou ukrajinského prezidenta sú v plnom nasadení všetky zložky rezortu vnútra vrátane Úradu na ochranu ústavných činiteľov, informovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Z bezpečnostných dôvodov ministerstvo bližšie informácie o počte nasadených zložiek či uzatváraných trasách neposkytuje.

KLIKNITE aj na tieto články:

Volodymyr Zelenskyj navštívil Bratislavu, privítala ho Z. Čaputová
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Celý demokratický svet dnes pomáha Ukrajine, ale nikto jej nedal takú silu ako jeden človek, prezident Zelenskyj. Jeho...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, July 7, 2023
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM