Maros Palesch Rôzne

Jasné pravidlá pre získanie nájomného bytu

BRATISLAVA. Samospráva zvyšuje transparentnosť pravidiel pri prideľovaní mestských bytov. Jasné pravidlá a pravidelné zverejňovanie všetkých potrebných informácií o pridelených mestských bytoch môžu vyvrátiť rôzne podozrenia na netransparentné rozhod

Po veľmi neštandardných rozhodnutiach bývalého vedenia mesta pri prideľovaní bytov pristúpil primátor Milan Ftáčnik k zverejňovaniu informácií o pridelených bratislavských bytoch na oficiálnej stránke mesta a informáciu o nových nájomcoch predkladá vedenie samosprávy každý štvrťrok poslancom mestského zastupiteľstva.

Slovenská metropola má v súčasnosti k dispozícii 961 bytov, pričom 155 je určených pre projekty podporujúce bývanie mladých rodín a 244 bytov slúži na ubytovanie bratislavských seniorov v rámci celomestského programu Dom pre starších občanov. V prvom polroku 2011 rozhodol bratislavský primátor o pridelení bytu 27 žiadateľom, pričom všetci boli evidovaní v poradovníku žiadateľov o nájomný byt a boli schválení členmi sociálnej a bytovej komisie. Mesto môže prednostne riešiť žiadateľov, ktorí sa ocitli v krajnej núdzi, alebo ak ide o matky s deťmi, ktoré sú ubytované v krízových centrách.

O pridelení mestského bytu rozhoduje sociálna a bytová komisia, ktorá pri posudzovaní žiadateľov vychádza z pravidiel definovaných záväzným nariadením. Primátor si neuplatňuje zákonnú právomoc a neprideľuje byty mimo poradovníka, bez schválenia v komisii.

Platné pravidlá hovoria o tom, že žiadateľ o nájomný byt musí byť prihlásený na trvalý pobyt v hlavnom meste SR minimálne po dobu 5 rokov a jeho mesačný príjem je vyšší ako 1,2 násobok životného minima. Zároveň nesmie byť vlastníkom, resp. nájomcom iného bytu či rodinného domu. Všetky nové zmluvy sú uzatvárané len na dobu určitú, maximálne na obdobie 3 rokov, aby sa zabránilo pochybnému, neetickému obchodovaniu s mestskými bytmi. Každý nájomca je pred podpisom zmluvy povinný zaplatiť na účet mesta zábezpeku vo výške 3-mesačného predpísaného nájomného a súčasťou zmluvy je notárska zápisnica, ktorá umožňuje samospráve odstúpiť od zmluvy bez zdĺhavých súdnych sporov v prípade, že si nájomca prestal plniť svoje povinnosti, napríklad prestal platiť nájomné.

Zdroj: Magistrát hl. m. Bratislavy, Ľubomír ANDRASSY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM