Kultúra

Jarné Kapitulské dvory otvoria priestory Baxovej veže či Domu Albrechtovcov

Kapitulská ulica, jedna z najstarších v bratislavskom Starom Meste, sa v sobotu (7.5.) od 10.00 h opäť otvorí verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Jarné Kapitulské dvory otvoria priestory Baxovej veže či Domu Albrechtovcov
Zdroj: TASR

Obľúbené podujatie Jarné Kapitulské dvory tak znova s touto ulicou otvorí aj priestory Baxovej veže, Domu Albrechtovcov, Domu Čárskych či dvory cirkevných organizácií a súkromné dvory v tejto lokalite.

„Cieľom podujatia je aj prostredníctvom takýto eventov poukázať na krásu, históriu a potenciál tejto časti Starého Mesta. Obyvatelia a členovia občianskeho združenia, ako každý rok, vyčistili priestory ulice a Baxovej veže, kde bude spolu s Domom Albrechtovcov prebiehať ťažisko pripravovaného programu,“ uviedol Ľubomír Boháč, zakladajúci člen Občianskeho združenia Oživenie Kapitulskej ulice.

Slovenská katolícka charita sprístupní svoje dvorné i záhradné priestory v dome č. 18. V Dome Albrechtovcov bude okrem odkrytia vnútorných priestorov pripravený aj kultúrno-hudobný program, v rámci ktorého odznejú árie z Händlových oratórií, Moyzesovo kvarteto, violončelové duo a predstaví sa Základná umelecká škola Miloša Ruppeldta.

V Baxovej veži sa odohrajú predstavenia pre deti či workshop Staromestskej knižnice, kde sa budú môcť deti naučiť vyrábať napr. netradičné záložky. Predstavia sa žiaci hudobných odborov Základnej umeleckej školy Jána Albrechta a pre dospelých je pripravené spomínanie na Kapitulskú a Židovskú ulicu či rozprávanie o židovskej komunite medzi vojnami a počas holokaustu.

Dom Čárskych na Rudnayovom námestí č. 2 bude vítať komornou atmosférou a lákať na príjemné posedenie s deťmi.

Na Kapitulskej ulici však nebudú chýbať ani umeleckí maliari a muzikanti, predstavia sa tiež mnohé neziskové či charitatívne organizácie. Tohtoročnou novinkou bude tzv. Deň cirkevných médií. Podujatie Jarné Kapitulské dvory 2016 ukončí organový koncert v Katedrále sv. Martina o 19.00 h.

Prvá škola v meste

Kapitulská ulica začala vznikať v rovnakom čase s Michalskou, zrejme už v prvej polovici 14. storočia. V stredoveku tu prekvitalo vzdelanie. Bola tu prvá škola v meste, označovaná ako gymnázium. Chodili sem nielen kňazi, ale aj deti mešťanov. Neskôr tu bola prvá právnická fakulta, ktorú presťahovali z Trnavy.

Akadémia, ktorá mala okrem toho ešte aj bohosloveckú fakultu, sa stala základom pre vznik Alžbetínskej univerzity, predchodkyňa Univerzity Komenského. Hoci na Kapitulskej ulici žilo voľakedy viac ľudí ako v súčasnosti, krčma na nej nikdy nebola povolená. Nenachádzajú sa tu ani žiadne kaviarne, obchody či firmy, a to preto, lebo väčšina parciel a domov vždy patrila cirkvi.

V súčasnosti sa tu nachádza bohoslovecká fakulta, kňazský seminár, farský úrad a budova Collegium Emericanum, ktorý pripravoval gymnazistov na štúdium teológie. Kapitulská vždy bola a je ulicou kňazstva, čo je údajne jej šťastie aj slabosť.

Čítajte aj: OBRAZOM: Kostoly a veže Bratislavy ako ich neuvidíte

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM