Nina Táborská Samospráva

Ján Budaj ku komunálnym voľbám: "Som veľmi spokojný, že triumfálnym víťazom volieb sa stali nezávislí občania"

Námestník primátora Ján Budaj dnes zvolal tlačovú konferenciu, v rámci ktorej podotkol, že 12 členov Bratislavskej občianskej koalície, ktorí sa dostali do mestského parlamentu, posilnia pri vytvorení klubu aj ďalší traja poslanci – Ján Hrčka, Dana Čahojová a Marta Černá.

Ilustračný obrázok k článku Ján Budaj ku komunálnym voľbám: "Som veľmi spokojný, že triumfálnym víťazom volieb sa stali nezávislí občania"
Zdroj: TASR

Na úvod Ján Budaj poznamenal, že ho z tohtoročných komunálnych volieb najviac teší fakt, že triumfálnym víťazom volieb sa stali nezávislí občania. „Jednotlivé strany sa síce chválili svojimi úspechmi, ale v skutočnosti prakticky všetky strany majú menej poslancov a starostov. Čoraz viac sa presadzujú ľudia bez podpory politických strán,“ uviedol Budaj.

Svedčí o tom podľa neho aj situácia v Karlovej Vsi, kde aktivisti Zmeny zdola a Naša Bratislava vytvorili drvivú väčšinu v zastupiteľstve a vystriedali aj starostku, zatiaľ ešte úradujúcu Ivetu Hanulíkovú. „Takýchto príkladov je v meste oveľa viac,“ dodal Budaj.

Súčasný viceprimátor Bratislavy zatiaľ nevie, či by chcel vo svojej funkcii pokračovať aj v ďalšom volebnom období. „Je predčasné o tom hovoriť, zatiaľ neviem na túto otázku odpovedať,“ uviedol Budaj. Podľa jeho slov sa chce s budúcim primátorom Ivom Nesrovnalom najprv stretnúť osobne.

Na otázku ako hodnotí Nesrovnala odpovedať nechcel. „Budeme sa musieť asi rozprávať a navzájom sa oboznámiť s pohľadmi na vývoj Bratislavy,“ povedal.

Budaj dnes tiež podotkol, že 12 členov Bratislavskej občianskej koalície, ktorí sa dostali do mestského parlamentu, posilnia pri vytvorení klubu aj ďalší traja poslanci – Ján Hrčka, Dana Čahojová a Marta Černá. „S nimi je zatiaľ dohodnutá spolupráca, novozvolená starostka Čahojová len v stredu posilnila rady poslaneckého klubu, ktorý plánujeme vytvoriť,“ uviedol Budaj.

Spoločný klub v mestskom parlamente by tak mali teda vytvoriť poslanci, ktorí kandidovali za pravicovú koalíciu KDH, NOVA, OĽaNO, KDS, OKS, SMK-MKP a Zmena zdola, DÚ plus traja uvedení poslanci. „Bude to spoločný klub tak, ako bola spoločná táto koalícia,“ doplnil Budaj.

Druhú najsilnejšiu pravicovú koalíciu tvoria poslanci, ktorí kandidovali za Most-Híd, Sieť, SaS, SDKÚ-DS. Tí získali 14 kresiel zo 45. „Celkovo sa klub predstaví, až keď sa uskutoční prvé zastupiteľstvo,“ dodal viceprimátor Bratislavy. To je naplánované na 11. decembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM