Prokop Slováček Rôzne

Jahodová mapa Slovenska. Ako získať voňavé ovocie za rozumnú cenu?

Pestovatelia jahôd prišli pre nedávne mrazy o značnú časť úrody, čo sa môže podpísať aj na cene. Jahodovú tortu či džem si však môže dopriať každý. Nazbierajte si sladkú delikatesu sami.

Ilustračný obrázok k článku Jahodová mapa Slovenska. Ako získať voňavé ovocie za rozumnú cenu?
10
Galéria
Zdroj: Facebook

Silné májové mrazy, aké tu neboli 65 rokov, spôsobili po celom Slovensku straty na úrode za 35 miliónov eur. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná bola dokonca v Bruseli žiadať finančné „odškodnenie“ pre ovocinárov. Ako to vyzerá s jahodami, ktorých sezónach sa práve začína?

Na juhu bol mráz miernejší

„Naši pestovatelia urobili pre dobrú úrodu všetko, čo mohli. Jahody zakrývali. Časť sa pestuje vo fóliových tuneloch. Na stlačenie teplého vzduchu k zemi sa využíval vrtuľník. Pestovatelia ohrievali vzduch aj špeciálnymi sviecami. Napriek tomu hlásia straty na úrode do 30 percent,“ povedal pre portál dnes24.sk Martin Dokupil zo spoločnosti Boni Fructi z Dunajskej Lužnej.

„Našťastie u nás nebol taký mráz ako v iných oblastiach Slovenska,“ dodal Dokupil. Viacerí pestovatelia pred časom hlásili straty na kvitnúcej úrode na úrovni 50 percent. Tí, ktorí nemali financie na ochranu porastov, môžu prísť až o 80 percent úrody.

Prídeme o najlepšiu úrodu

So stratami na úrode počítajú aj v obci Veselé pri Piešťanoch. Práve v tejto oblasti udreli najkrutejšie májové mrazy, teplota klesla v noci až na mínus 9 stupňov Celzia.

„Napriek tomu, že sme jahody zakrývali, prídeme zrejme o 40 percent úrody. Mráz spálil prvé kvety, z ktorých bývajú najväčšie a najchutnejšie plody. Uvidíme, ako si s tým príroda poradí,“ reagovala pre portál dnes24.sk Renáta Lukšicová zo spoločnosti Plantex.

Koľko stojí voňavá delikatesa

Na jahodových plantážach je už živo. Zberači oberajú prvé plody, ktoré smerujú do obchodov. Veľkoobchodná cena za kilogram by sa mala pohybovať okolo 4 eur.

Záleží už len na predajcoch, akú maržu si k tejto sume prihodia. Nie je však problém nájsť na pultoch predajní cenu 9 eur za kilogram. S odôvodnením, že jahôd je málo, lebo mráz spálil značnú časť úrody.

Oveľa lacnejšou alternatívou je samozber, ktorý sa na väčšine plantáží začne už o pár dní a potrvá zhruba mesiac. Cena za kilogram by sa mohla pohybovať od 1,50 do 2,50 eur. Väčšina spoločností, ktoré samozber prevádzkujú, zverejňujú aktuálne informácie o termínoch i cene na facebookových profiloch.

Jahodová mapa

Jahody sú nielen chutným ovocím, ale aj liekom. Úžitok z neho môžu mať tí, ktorých trápi vysoký krvný tlak alebo zápalové ochorenia kĺbov. Využíva sa aj pri redukčných diétach. Dámy, ktoré chcú mať peknú pleť, si z nich môžu pripraviť výživné pleťové masky.

Kde si môžete sladké plody nazbierať sami?

Západ:

Boni Fructi Dunajská Lužná, Jahody Majcichov (medzi dedinami Opoj a Majcichov), Plantex (v Bučanoch pri Trnave a v Borovciach pri Piešťanoch), Žirany pri Nitre, Emilove Sady – Dvory nad Žitavou, Tekovská Breznica pri Novej Bani, Horná Streda, Rakoľuby

Stred:

Rudina pri Kysuckom Novom Meste, Návojovce

Východ:

Jahody v Sedliskách – okres Vranov nad Topľou

Maďarsko

Rajka Nové pole: Cez Rajku smer Bezenye a hned za vodojemom v Rajke odbočiť vľavo. Potom približne po 400 metroch treba odbočiť doprava a rovno sa dostanete na jahodové pole

Rajka Staré pole: Oproti futbalovému ihrisku, pri koniarni, smer Čunovo

Mosonmagyaróvár: Pri hlavnej ceste číslo 1 oproti rozhlasovej stanici

PREČÍTAJTE SI AJ: Milovníci jahôd, prichádza vaše obdobie: Sladké plody sa už červenajú, toto prezradil pestovateľ!

Foto v galérii: www.b4you.sk, Boni Fructi, Jahody Majcichov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM