Maros Palesch Kultúra

Jablkové hodovanie v župe

Župná jeseň prináša ďalšie atraktívne podujatie pod názvom Jablkové hodovanie, ktoré sa uskutoční 8. októbra 2011 v siedmich obciach a mestách Bratislavského kraja.

Hlavným organizátorom tohto podujatia je už po tretí rok Bratislavský samosprávny kraj, ktorému sa podarilo v tomto roku zapojiť do projektu aj ďalšie mesto v regióne – Malacky. Milovníci jablkových produktov (štiav, muštov, koláčov, netradičných polievok a ďalších dobrôt z jabĺk) by si určite nemali nechať ujsť túto mimoriadnu príležitosť, doplnenú zaujímavým kultúrnym programom. Tak ako aj po minulé roky, aj v tomto roku nebude chýbať receptár, zostavený z miestnych špecialít.

„Je to podujatie, ktoré trvá prakticky jeden deň a vo viacerých mestách v rámci celého regiónu. Cieľom tohto podujatia je vylákať ľudí, Bratislavčanov ale aj návštevníkov do regiónu,“ povedal župan Pavol Frešo. Podujatie podľa neho poukazuje aj na to, že v Podkarpatskom regióne nie je typické len hrozno a víno, ale aj jablká, rovnako ako na Záhorí nie je typická len kapusta, ale aj jablká. Je to ďalšia aktivita, ktorú robí župa spoločne s mestom. Pavol Frešo verí, že budúci rok sa zapoja do Jablkového hodovania aj bratislavské mestské časti. „Budem rád, ak to bude atraktívne nielen pre tých, ktorí prichádzajú do Bratislavy, ale aj pre návštevníkov hlavného mesta a domácich,“ dodal župan.

Podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika potrebuje mesto a kraj zaujímavý produkt cestovného ruchu, ktorý bude ponukou pre domácich obyvateľov ale aj návštevníkov mesta a kraja. „Mesto potrebuje to zázemie, ktoré pre nás predstavuje kraj. Akcie môžeme kombinovať s mestskými ponukami a prilákame tak do regiónu viac návštevníkov,“ uviedol primátor. Zároveň doplnil, že v spoločných projektoch s Bratislavskou župou chcú pokračovať.

Bratislavská župa každoročne finančne podporuje Jablkové hodovanie. Aj vďaka tomu návštevníci Pezinka, Malaciek, Stupavy, Jablonového, Dunajskej Lužnej, Modry a Senca zažívajú jedinečné kulinárske a kultúrne zážitky. Hlavným partnerom podujatia od prvého ročníka je spoločnosť Boni Fructi s.r.o., ktorá okrem jablkovej šťavy dodáva po 100 kilogramov jabĺk všetkým zúčastneným mestám a obciam, aby z nich napiekli dobroty na hodovanie.

Program v jednotlivých mestách a obciach:

V Malackách sa Jablkové hodovanie začne o 9:00 hod. na parkovisku pred Mestským úradom a potrvá do 14:00. Kultúrny program otvorí vystúpenie mažoretiek ELLA Malacky, ďalej sa predstavia folklórny súbor Macejko a Divadlo na hambálku, detský folklórny súbor Červené jabĺčko z Rovinky, tanečné štúdio Saltatrix. Na záver zaznejú pesničky Vlada Handla.

Aj v Stupave na Sedliackom dvore (pri kultúrnom dome) sa už od 8:00 hodiny začne s bohatou ponukou jablkových špecialít, sprevádzanej vystúpením DFS Červené jabĺčko z Rovinky.

Od 10:00 hodiny sa voňavé hodovanie ponesie námestím pred Mestským kultúrnym strediskom v Senci (v prípade nepriaznivého počasia v budove MsKS). Príjemnú atmosféru s moderátorom Richardom Vrablecom rozprúdia tanečná skupina No Limits, spevácke vystúpenie Andrey Sabovej a Davida Hartla, zbor Radosť, žiaci súkromnej ZUŠ R. Madarászovej a kapela OuKeY. ** Dunajská Lužná má naplánované hodovanie od 10:00 do 15:00 hodiny. Deň otvorených dverí v spoločnosti Boni Fructi s.r.o. je spojený s prehliadkou skladu, ale aj sadu a predajom tohtoročnej úrody jabĺk. Program doplní kúzelnícka show, či dychové hudby Vajnoranka a Lužanka. Súčasne s Jablkovým hodovaním bude v ovocnom sade v Alžbetinom dvore predaj ovocných stromčekov, samozber jabĺk a vozenie detí na traktoroch a plošine. ** V Modre sa jablkové hodovanie spojené s dobrotami začne o 12:00 hodine na Nádvorí kaštieľa Malokarpatského osvetového strediska. Program odštartuje vystúpenie detského folklórneho súboru Dolina z Bratislavy. Súčasťou podujatia bude okrem lákavých koláčikov, či netradičných receptov, aj predaj mladého vína a možnosť kúpenia si zdravých jabĺk. MOS, tak ako aj v minulom roku, pripraví prehliadku country, bluegrass, folku a trampskej hudby pod názvom Strunobranie.

Aj v Pezinku na nádvorí Malokarpatského múzea sa od 14:00 do 18:00 hodiny uskutoční jablkové hodovanie. Sprievodný program obohatí výroba jablčných svietidiel, jablčná mágia, ale i detský folklórny súbor Dolina z Bratislavy, bábkové divadlo pre deti MaKiLe, či ľudová hudba Matúša Kyseľa. Zároveň si návštevníci môžu prezrieť expozíciu Malokarpatské­ho múzea.

Hodovanie v Jablonovom sa začne o 14:00 hodine na terase reštaurácie U Melónka. V Jablonovom sa návštevníci môžu tešiť na jablkové koláče, mušty, šťavy, jablká. Súčasťou podujatia bude aj prehliadka detských umeleckých diel z dyní a súťaž o najlepší jablkový koláč. V programe vystúpia žiaci miestnej MŠ a ZŠ, ďalej detský folklórny súbor Červené jabĺčko z Rovinky a country kapela.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

jablokove hody
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM