Peter Handzuš Od Vás

Izraelské dobrodružstvá 2

V každodennom živote sa nedá cítiť nič z napätia, o ktorom sa hovorí v súvislosti s Izraelom a jeho odhodlaním zaútočiť na Irán. Práve naopak, ľudia sú uvoľnení, veselí, kaviarne a reštaurácie sú plné zabávajúcich sa ľudí. Už si zvykli, pre nich je t

//V roku 1982 počas Galileiských vojen a z dôvodu mobilizácií vojenských síl bolo málo pracovnej sily v izraelskej ekonomike. Dr. Aharon Davidi bol veliteľom armádnych vzdušných síl a on vtedy zorganizoval dobrovoľné občianske robotnícke hnutie, ktoré pomohlo pri prekonávaní ťažkostí ekonomiky Izraela. Počas niekoľkých týždňov sa prihlásili stovky dobrovoľníkov. Tento program bol veľmi úspešný a zrodila sa myšlienka, ktorá udržiava dobrovoľné občianske robotnícke hnutie na pomoc Izraela naďalej.

Táto akcia mala pokračovanie. V roku 1983 vzniklo neziskové hnutie Dobrovoľníci pre Izrael, ktoré nie je politické. Hnutie odvtedy prijíma dobrovoľníkov z 30 krajín sveta na občianske práce na základňu izraelskej armády. Dobrovoľníci prichádzajú do Izraela na 3 týždne. Popri práci sa zúčastňujú na výcviku základov sebaobrany. //

Izraelské dobrodružstvá 2

Dnes je 8. marca štvrtok večer. Tieto riadky píšem v jednej tichej kaviarni v Tel Avive. Nemôžem povedať, že by tento týždeň bol nudný. Na začiatku týždňa sme v kasárňach trénovali v nedeľu a v pondelok. Od utorka v meste Rison el Zion, ktoré patrí do aglomerácie Tel Avivu, sme trénovali s krav-magou.

Trošku nám to zmenilo naše plány, lebo tento týždeň prebiehajú oslavy Purim. Je to viac ako tisícročný príbeh týkajúci sa Babylonu, dá sa to pozrieť na internete. Počas týchto dní sa ľudia zabávajú bez zábran, oblečú sa do veľmi komických karnevalových kostýmov a vôbec sa nenechajú vyrušovať. Pokojne a s úsmevom na tvári nám dovolili, aby sme ich odfotili.

Predavač v potravinách sa mi pochválil, že pracoval v Debrecíne a že tam „by trebalo kúpiť moriaka“ podľa maďarskej ľudovej piesne. Pozná ju a aj mne ju zaspieval s trochu blízkovýchodným prízvukom. Potom mi dal aj zľavu na zakúpený tovar. Alebo ma odmenil za to, že som sa odvážil vypočuť jeho spev.

V stredu v noci sme pochodovali 20 kilometrov. Vo štvrtok som to zdvojnásobil, lebo som sa vrátil pešo do centra Tel Avivu z mesta Holom, kde sa konali purimské sprievody. Dôvod je jednoduchý, nenašiel som zodpovedajúcu zastávku na autobus č. 172, no nakoniec po 15 kilometrovej ceste som sa dostal do ubytovne.

Dnes je tu 26°C, veľa ľudí sa prechádzalo a bavilo na pláži.

Lóránt si utorok v noci skoro zlomil palec na nohe, lebo počas spánku vo sne ešte pokračoval v tréningu a kopol do steny, ktorú skoro prelomil. Ale prežil to.

Teraz neskoro popoludní sme zaniesli svoje špinavé prádlo do práčovne, už bolo načase, lebo v našej izbe sa šíril hrozný zápach. Attila sa pekne opálil a problém je len v tom, že jeho ruka je čokoládovohnedá a chrbát je biely.

V piatok začíname s plným nasadením druhý tréning krav-maga združenia. Budúci týždeň budeme trénovať tri dni za Jeruzalemom u môjho priateľa. Volá sa Moshe Katz. Potom vyberieme združenie, ktoré sa nám bude zdať najúčinnejšie a najmä to s ktorým sa dá najlepšie spolupracovať, lebo je to veľmi dôležité pokiaľ ide o našu budúcnosť.

Krav-maga sa skladá z veľmi veľa malých skupín, jednotlivé školy sa viažu na svojich dominantných majstrov. Škola Moshe Katza ešte nie je zastúpená ani na Slovensku ani v Maďarsku. Podľa mňa robia najúčinnejší a najjednoduchejší výcvik.

Chcel by som ho pozvať na Slovensko. Už sa mi ozval, že by mohol prísť v máji, ale vtedy by sme sa mali znova vrátiť sem, do Izraela. Hoci to ešte nie je isté, lebo atmosféra sa zdá napätá.

Čo sa týka správ o situácii v Izraeli. V každodennom živote sa nedá cítiť nič z toho napätia. Práve naopak, ľudia sú veľmi uvoľnení, veselí, kaviarne a reštaurácie sú plné zabávajúcich sa ľudí. Už si zvykli, pre nich je to normálne.

Z domu prichádzajú prosiace sms-ky, aby sme sa vrátili domov, lebo v televízii videli to a to. Verte mi, nie je dôvod na obavy. Táto situácia nás napľňa takým nepomenovateľným pokojom. Cítime, že tu má naša služba a výcvik váhu a význam. Nepozeráme sa na seba znudene v jednej dunajskostredskej kaviarni, ale sme tu v strede udalostí, aj my sme súčasťou.

Z purimského pochodu som natočil báječné video, keď sa vrátim domov zavesím to na youtube. Desiatky tisíc ľudí, tisíce vystupujúcich. Pocit oslobodenia charakterizovalo tento fašiangový purimský sviatok.

Ešte nevieme kedy budeme mať zajtra tréning, lebo finišuje Purim a piatok je vlastne ako u nás sobota.

Skoro som zabudol, v meste som napočítal viac ako desať fitness klubov vonku. Na ich náradí sa dá veľmi účinne trénovať. Zišli by sa aj u nás doma.

Sklut Tibor, Izrael

izrael 2
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM