Tomáš Stupavský Samospráva

Ivo Nesrovnal má v cieľoch jasno: "Do Bratislavy chcem v prvom rade vrátiť čistotu a zbaviť ju bilbórdov"

Novozvolený bratislavský primátor má v pláne riešiť problémy, ktoré jeho predchodcovia dostatočne alebo skôr vôbec neriešili. Po nedávno skončených voľbách Ivo Nesrovnal priznal, že potreboval chvíľu na oddych, aby sa s plno vervou mohol pustiť do boja o lepšiu Bratislavu.

Ilustračný obrázok k článku Ivo Nesrovnal má v cieľoch jasno: "Do Bratislavy chcem v prvom rade vrátiť čistotu a zbaviť ju bilbórdov"
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Rodený Bratislavčan preberie úrad 11. decembra. Na tento deň je totiž naplánované ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. Nesrovnal je už pripravený začať plniť sľuby, ktoré dal svojim voličom. No sám vie, že ho nečaká ľahká úloha.

Krátko po voľbách ste odišli mimo Bratislavy a to práve v čase, keď mnohí očakávali, že začnete budovať svoj tím. Bol dôvodom vášho odchodu oddych alebo pracovné povinnosti?

Jednoznačne relax. Ja som si potreboval po tej celej kampani poriadne oddýchnuť, keďže som na nej pracoval od minulého roka a počas celého tohto obdobia som nemal voľno. Preto som si bol s rodinou „odfúknuť“ na chalupe.

Máte už jasno o tom kto bude vo vašom tíme?

Určitú predstavu mám. Vždy som tvrdil, že to budú ľudia, ktorí majú za sebou naozajstné výsledky z reálneho života a nie profesionálni úradníci alebo kariérni politici.

Predstavte si, že je rok 2018 a vám končí funkčné obdobie. Ako by podľa vás malo vyzerať mesto a najmä kam by sa mali posunúť projekty ako PKO, Hlavná stanica, Štúrova ulica, Filiálka?

Predovšetkým mesto musí byť čistejšie, cesty v lepšom stave, výrazne by malo ubudnúť bilbórdov a podobne. Inak povedané je tu veľa práce. No sú tu niektoré projekty, ktoré presahujú jedno volebné obdobie ako napríklad nosný dopravný systém, ktorý budem rád, keď sa podarí rozbehnúť v tomto volebnom období, aby sa už nedal tento projekt zvrátiť, aby bolo jasné, že sa dokončí aj napríklad so spomínanou Filiálkou. Ale sú aj veci, ktoré sa dajú riešiť ihneď a to je práve tá čistota.

Ako by ste chceli motivovať ľudí, aby nechávali autá na záchytných parkoviskách? Kto ich bude strážiť?

Problém hlavného mesta je, že sem cestuje 150 až 200-tisíc ľudí denne zo všetkých smerov. Prídu sem s autami, ktoré musia pochopiteľne niekde odstaviť a potom nemajú Bratislavčania kde parkovať. Preto musíme prísť s alternatívou, že vodiči nechajú svoje autá napríklad na Košariskách a do centra už docestujú mestským vlakom za 15 minút. Nebudú sa tak stresovať v kolónach pri vjazde do mesta. Takto to funguje vo všetkých európskych mestách. A stráženie bude už len detail. Buď na záchytnom parkovisku bude rampa a kamery alebo strážnik, ktorý sa bude starať o bezpečnosť vozidiel.

V poslednom čase sa veľa hovorí o výstavbe garáži pri Justičnom paláci. Občania spísali proti tomuto projektu petíciu. Aký bude váš postoj k tejto otázke? Podporíte petíciu proti výstavbe garáži?

Tu sa spolu bijú dve veci. Ak potrebujete ísť na Justičný úrad skutočne nemáte kde zaparkovať. Všetky okolité ulice sú „obsypané“ autami. Aj obyvatelia, ktorí v okolí bývajú, sa na problém s parkovaním sťažujú. Preto sa zastávam názoru, že tento nápad výstavby garáži nie je zlý. Ale nesmie sa realizovať na úkor zelene. Podľa mojich informácii sa majú budovať podzemné garáže a preto by nemal tento projekt obrať obyvateľov o vegetáciu.

Jednou z dôležitých tém predvolebných kampaní bol problém vizuálneho smogu. Ako sa chystáte bojovať proti množstvu bilbórdov v Bratislave?

Túto tému ja už riešim dlhé roky. Bratislava má odhadom 5 až 7-tisíc reklamných plôch, pričom veľká časť z nich je načierno a mesto nemá prostriedky ako proti nim bojovať. Problémom je, že Bratislava ako mesto alebo obec nemá kompetenciu ich výstavbu zakázať. Preto som predložil návrh novely stavebného zákona, že obec bude mať právo počet reklamných plôch na svojom území regulovať. A navyše ak príde majiteľ reklamného zariadenia s požiadavkou, že na určitom mieste si chce billbord postaviť a bude mať povolenie od majiteľa pozemku aj od polície, mestská časť bude mať kompetenciu povedať nie, tu stáť billbord nebude!

Akým spôsobom sa budete snažiť prilákať do Bratislavy viacej turistov?

Nedávno som čítal štúdiu Európskej komisie o návštevnosti miest a Bratislava sa umiestnila v rebríčku na poslednom mieste. A to je obrovský problém. Bratislava vlastne susedí a zároveň súťaží so svetovými metropolami a lídrami v oblasti turizmu s Viedňou a Budapešťou. Ľudia chcú vidieť aj u nás podobne krásne mesto. A čo turistom môžeme ponúknuť? Staré mesto, kde sú obrazne povedané štyri ulice, ktoré turisti za hodinu prejdú, dajú si kávu a idú preč. Skrátka ľudia tu netrávia viacej času a preto im treba ponúknuť niečo, aby mali dôvod tu ostať dlhšie. Treba turistov dostať aj von z centra do okrajových častí Bratislavy alebo až za hranice mesta do Pezinka, Modry. Prilákať ich na víno, jedlo, atrakcie. Ale nie je to iba o službách v prvom rade musíme mať peknú a čistú krajinu.

Ako vzor pre naše hlavné mesto mnohokrát uvádzate Viedeň, je vašim snom spraviť z Bratislavy druhú Viedeň?

Nie, ja by som chcel z Bratislavy s vlastnou tvárou. Viedeň všetci poznáme. Ľudia sa tam radi vracajú a rakúska metropola je správnym príkladom toho ako to vyzerá, keď všetky veci fungujú tak ako majú. Preto som Viedeň uvádzal ako príklad, ale ja chcem, aby Bratislava bola rovnako výnimočná.

Aké sú v Bratislave vaše obľúbené miesta, na ktoré sa vždy rád vraciate?

Bratislava je jedinečná, pretože má užasnú kompozíciu a to Dunaj, hrad a vinohrady. Práve tieto miesta veľmi rád navštevujem a dovolím si tvrdiť, že sú najkrajšími atrakciami hlavného mesta.

Na otázku, či bol pán Nesrovnal úprimne zaskočený svojim víťazstvom a prečo sa tak dlho odhodlával predstúpiť pred novinárov, nám budúci primátor odpovedal na kameru. Viac sa dozviete vo videu pod článkom:

Nesrovnal rozhovor
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM