Alexandra Húsková Správy

Ivo Nesrovnal: Ako sme zvládli rok 2015 a aké výzvy má pred sebou Bratislava v roku 2016?

Za najdôležitejšie projekty roku 2015 magistrát považuje Starý most, vyriešenie situácie okolo chátrajúceho objektu PKO, otvorenie témy nespravodlivého financovania Bratislavy a odpolitizované riadenie mestských podnikov. Veľkou výzvou tohto roku je predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Ivo Nesrovnal: Ako sme zvládli rok 2015 a aké výzvy má pred sebou Bratislava v roku 2016?
Zdroj: Dnes24.sk

Starý most

„Naštartovaním a akceleráciou prác sme zabránili finančnej katastrofe, ktorú by pre celú Bratislavu a všetkých Bratislavčanov znamenalo nedokončenie tohto projektu včas,“ uviedol Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Na novom Starom moste sa dolaďujú detaily. Pozrite si chronológiu prestavby Starého mosta

PKO

„Rokovaním s investorom, ktorý v tomto priestore vlastní všetky pozemky, sme vybojovali verejný priestor – obnovu Dunajskej promenády,“ uviedol primátor.

„Navyše do tohto priestoru okrem zachovania kultúry dostaneme aj modernitu – v podobe moderného planetária a mediatéky, ktoré sú v zahraničí bežnou súčasťou miest. Odvrátili sme tiež hrozbu niekoľkomiliónových pokút, ktoré mestu hrozili a zastavili sme tak súdne žaloby,“ dodal.

Financovanie Bratislavy

Bratislava je hlavné mesto a nemôže byť financovaná rovnako, ako ktorákoľvek iná obec na Slovensku. Bratislava totiž plní dvojakú úlohu – nielen ako mesto pre svojich občanov, ale rovnako ako hlavné mesto pre celé Slovensko.

„Pripravili sme spoločne so starostami mestských častí a predsedami poslaneckých klubov politický dokument, Bratislavskú deklaráciu, ktorá definuje základné opatrenia na to, aby Bratislava systémovo získala viac financií,“ priblížil Ivo Nesrovnal.

Jedným z bodov bolo zavedenie zákona o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý v roku 2015 aj po našom tlaku prijali poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Pre Bratislavu, kde sa sústreďuje najviac investičnej činnosti, to bude od novembra 2016, kedy zákon nadobudne účinnosť, výrazná pomoc. „Za tieto financie budeme môcť vybudovať potrebnú infraštruktúru či sociálne vybavenie v dotknutých územiach,“ dodal.

Odpolitizovanie riadenia mestských podnikov

Na riaditeľov mestských podnikov bolo vypísané výberové konanie, prebehla verejná prezentácia kandidátov, systém magistrát nastavil v spolupráci s Transparency International Slovensko. „To všetko s cieľom odpolitizovania, sprofesionali­zovania a odborného riadenia mestských podnikov,“ priblížil primátor.

V roku 2015 taktiež išlo o naštartovanie koncepčných zmien týkajúcich sa fungovania magistrátu, prípravy parkovacej politiky či iných dopravných projektov, začalo sa s komplexnými opravami povrchov vozoviek, skrášľovania a čistenia verejných priestorov, pokračovalo sa tiež v pomoci organizáciám pomáhajúcim ľuďom bez domova, mnohodetným rodinám a pod..

Prečítajte si aj: Čo v Bratislave vyšlo v roku 2015 viac a čo menej? Pozrite sa na náš prehľad

Výzvy roku 2016

  • Prijatie celomestskej parkovacej politiky
  • Rozvoj mestskej hromadnej dopravy modernizáciou električkových ra­diál
  • Úspešné zvládnutie predsedníctva v Rade EÚ

Parkovacia politika: Bratislava potrebuje jednotnú parkovaciu politiku, v parkovaní musí byť poriadok, Bratislavčania musia byť v novom systéme zvýhodnení.

Rozvoj MHD: zahusťovanie mesta autami dosahuje vysokú mieru, tento trend sa snažíme postupne meniť. Modernizáciou el. radiál sa skráti čas cestovania, cestovanie bude komfortnejšie.

Predsedníctvo SR v Rade EÚ: predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie bude pre Bratislavu veľká skúška, či zvládne dôstojne reprezentovať celú našu krajinu pred európskou politickou špičkou.

Aj Vláda Slovenskej republiky uznala, že Bratislava na dôstojné zvládnutie predsedníctva potrebuje pomoc od štátu. Vláda odsúhlasila pre Bratislavu dotáciu vo výške 15 miliónov eur.

„Z týchto financií opravíme cesty, zrevitalizujeme verejné priestory, opravíme viaceré kultúrne miesta nášho mesta. Prinesie to aj viaceré obmedzenia, ale cesty bez dopravných obmedzení neopravíme, preto prosíme o trpezlivosť, výsledok pocítime všetci,“ vysvetlil ivo Nesrovnal.

V 2016 chce magistrát rozvíjať už nastavené projekty, podporovať cyklodopravu či zlepšiť kooperáciu mestských podnikov a organizácií s cieľom priniesť kvalitnejši servis pre občanov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM