Samospráva

Investor, spoločnosť LBG aréna, však upozorňuje, že napredovanie projektu

Ilustračný obrázok k článku Investor, spoločnosť LBG aréna, však upozorňuje, že napredovanie
projektu
8
Galéria

Investor, spoločnosť LBG aréna, však upozorňuje, že napredovanie projektu často účelovo a obštrukciami zdržujú niektorí účastníci konania. „Umožňuje to však súčasné znenie zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a aj jeho novela,“ uviedla spoločnosť.

Výstavbu zdržujú obštrukcie

Vďaka výkladu tohto zákona sa podľa LBG aréna projektu intenzívne venujú aj známe „firmy“, ktoré reprezentuje status – účastník konania. „Napríklad Združenie domových samospráv,“ podotkol investor s tým, že práve prístup takýchto účastníkov konania a v niektorých prípadoch nekonštruktívne jednanie deformujú časový plán, s ktorým bol projekt pripravovaný a predstavený verejnosti i miestnemu zastupiteľstvu v Rači.

„Všetky vecne akceptovateľné a zo zákona vyplývajúce pripomienky boli v dokumentácii pre územné rozhodnutie – projekte stavby – zohľadnené. Nasledovali však legitímne obštrukčné konania predstaviteľov športov, ktorí neboli spokojní so žiadnou z podrobne vypracovaných verzií koexistencie dvoch športovísk v jednom areáli,“ uviedol investor.

Projekt prešiel procesom posúdenia dosahov na životné prostredie EIA. V ňom bolo oslovených niekoľko desiatok dotknutých inštitúcií.

„V procese prípravy územného rozhodnutia sa ku projektu odborne vyjadrovalo asi 82 subjektov zo sféry štátnej správy a samosprávy, správcov inžinierskych sietí a dotknutej verejnosti,“ priblížil investor.

Prebieha správne konanie

Hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková potvrdila, že proces plánovanej výstavby športového areálu je veľmi zložitý a zdĺhavý. „Najmä vzhľadom na množstvo účastníkov konania,“ podotkla. Proces posudzovania vplyvov z hľadiska životného prostredia je ukončený a na stavebnom úrade prebieha správne konanie o umiestnení stavby.

Spoločnosť LBG aréna v roku 2015 informovala, že plánuje v Rači výstavbu športového areálu s hokejovou halou, plavárňou či fitnes za približne deväť miliónov eur. Dotknuté územie je ohraničené ulicami Černockého, Kadnárova, Hečkova a Žitná. Areál plánovala spoločnosť začať stavať v tomto roku. Spustenie prevádzky predpokladala v júni 2018.

LBG arena
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM