Správy

Iniciatíva Zastavme hazard presadzuje absolútny zákaz herní v meste

Už čoskoro bude rozhodnuté, či herne v hlavnom meste zostanú alebo nie. Čo bude znamenať absolútny zákaz herní na území Bratislavy?

Ilustračný obrázok k článku Iniciatíva Zastavme hazard presadzuje absolútny zákaz herní v meste
5
Galéria
Zdroj: TASR

Iniciatíva Zastavme hazard presadzuje absolútny zákaz herní v Bratislave. Sprísnenie regulácie hazardu by podľa nej bolo nefunkčné, pretože bratislavskí mestskí poslanci nedokážu regulovať počet herní v meste, ak povolia čo len jednu kategóriu budov.

Regulácia hazardu

„V každej kategórii sa totiž nachádzajú desiatky až stovky budov. Ak by napríklad chceli mestskí poslanci ponechať len jedno kasíno v jedinom hoteli, musia spolu s ním povoliť herne v ďalších 113 hoteloch, moteloch a penziónoch,“ informoval Anton Chromík z iniciatívy Zastavme hazard.

Zákon podľa jeho slov nerozlišuje medzi päťhviezdičkovým hotelom a jednohviezdičkovým penziónom. Podľa Chromíka je otázne, kto zakáže majiteľom herní, aby sa presťahovali alebo si prekolaudovali priestory na malé penzióny s novými herňami. Tvrdenie o možnosti regulácie len na obchodné domy je tiež zavádzajúce. Spolu s nákupnými centrami by muselo mesto povoliť spolu 549 budov pre obchod a služby, čo by znamenalo koniec akejkoľvek snahy hazard v meste regulovať,“ tvrdí.

Peniaze z hazardu

Iniciatíva Zastavme hazard reaguje na Asociáciu zábavy a hier a Asociáciu prevádzkovateľov videohier, podľa ktorých samospráve pribudli kompetencie na regulovanie prevádzok, preto mestské zastupiteľstvo nemusí toto podnikanie zakazovať plošne, ale môže rozhodnúť, v akých typoch budov herne zakáže.

„Bratislava po zatvorení všetkých herní príde o viac ako tri milióny eur ročne zo svojho rozpočtu a štátu bude každý rok chýbať vyše 12 miliónov eur,“ tvrdia asociácie s tým, že tieto peniaze poputujú k ilegálnym prevádzkovateľom. V prípade prijatia úplného zákazu hazardných hier v Bratislave plánujú ich prevádzkovatelia podniknúť právne kroky.

Hlavné mesto navrhuje absolútny zákaz hazardu na svojom území. Herne nechce ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Nachádzať by sa tak nemohli ani v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Takýto zákaz mesto definovalo v návrhu VZN, o ktorom by mali rozhodovať bratislavskí mestskí poslanci vo štvrtok 16. februára.

Hazard a herne
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM