ts Rôzne

Informačné panely v bratislavských lesoch upozorňujú: Les nie je smetisko!

Určite ste už pri prechádzke lesom narazili na informačné tabule ozdobené odpadkami. Nútia k zamysleniu sa nad nešetrným zaobchádzaním a arogantným správaním sa niektorých návštevníkov lesa.

Ilustračný obrázok k článku Informačné panely v bratislavských lesoch upozorňujú: Les nie je smetisko!
Zdroj: Dnes24.sk

Najnevhodnejším miestom, kde sa Bratislavčania stále zbavujú odpadu, sú naše lesy. Čiernych skládok síce na mnohých miestach v Bratislave vďaka dobrovoľníkom ubúda, no stále je dosť takých ľudí, ktorí svojou aroganciou ubližujú lesu.

Na starosť si znečisťovanie lesa opäť zobrali dobrovoľníci, tentoraz členovia Občianskeho združenia Všestranko. V roku 2014 vymysleli projekt Les nie je smetisko, v rámci ktorého začali s osádzaním infopanelov.

Osádzaniu informačných panelov sa venujú aj Bratislavské mestské lesy, ktoré v rámci Bratislavy osadili štyri panely: na Kačíne, Kamzíku, Partizánskej lúke a Červenom kríži.

Vtedajšia pracovníčka pre rozvoj lesoparku zhromaždila informácie o rozložiteľnosti rôznych odpadkov. Aj takýmto spôsobom sa dá bojovať proti nelegálnym skládkam.

Rozložiteľnosť PET fľaše je sto rokov

Cieľom projektov OZ aj Mestských lesov v Bratislave je oboznámiť návštevníka lesa s časom rozkladu rôznych druhov odpadkov pohodených vo voľnej prírode.

Okoloidúci sa tak dozvie, že na rozloženie PET fľaše, ktorú táborníci radi nechávajú po opekačkách v kríkoch, je potrebný čas až sto rokov. Sklo potrebuje na rozklad tisíce rokov. Doba rozkladu sa pri veľkom množstve odpadu na skládkach predlžuje.

Čítajte aj: Bratislava sa chystá na predsedníctvo. Najhoršej čiernej skládky ju však zbavili dobrovoľníci

Nakoľko skládky obsahujú odpad „všeho druhu“, procesy rozkladu prebiehajú oveľa ťažšie. Je dôležité si preto uvedomiť, že vyhadzovanie nerozložiteľného odpadu má na prírodu obrovský vplyv. Nehovoriac o riziku, ktoré hrozí lesnej zveri pri nájdení ľudského odpadu.

Drevené informačné panely sú občianskym združením v Bratislavskom kraji umiestnené v Horskom Parku, Petržalke – Veĺký Draždiak, v Rusovciach a v Čuňove. „Panely nielen osádzame, tiež ich maľujeme, kde je to možné. V tomto roku plánujeme osadiť ešte panely v Podunajských Biskupiciach, na Sihoti a na Devíne,“ informuje Dušan Oravský z OZ Všestranko.

Lesná pedagogika pre deti

Členovia OZ Všestranko sú presvedčení, že výchovou a informovanosťou návštevníkov lesoparkov na Slovensku, môžu prispieť k ochrane malej časti prírody, ktorú radi využívajú návštevníci na relaxáciu, oddych a šport.

Preto v rámci svojich aktivít organizujú aj rôzne sprievodné akcie – čistenie okolia, tematické hry pre deti, prednášky v škôlkach a v školách. Lesnej pedagogike pre deti sa venujú aj Mestské lesy v Bratislave, ktoré nedávno otvorili Včelí náučný chodník.

Čítajte aj: Nenávistný odkaz rodeného Bratislavčana susedom: Nemýľte si Bratislavu s Luníkom IX!

Les nie je smetisko
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM